Patronlarınızın, iş arkadaşlarınızın, muşterilerinizin ve iş yerindeki diğer kişilerin taleplerine her zaman "Evet" dediğinizde kendinizi cok onemli, hatta yeri doldurulamaz biri gibi hissedebilirsiniz.
Sorun şu ki; boyle yapmaya devam ederseniz sonunda amacladıklarınızı başarmak yerine bitkin duşebilir, hayal kırıklığı yaratabilirsiniz. Bu da profesyonel imajınızı ve kariyer hedeflerinizi etkileyebilir.
Bruce Tulgan işte boyle acıklıyor surekli "Evet" demenin yaratacağı durumu. Tulgan, Rainmaker Thinking adlı Amerikan şirketinin kurucusu. "İş yerinde Kendinizi Vazgecilmez Kılmanın Sanatı" (The Art of Making Yourself Indispensable at Work) adlı kitabın yazarı da olan Tulgan'ın kurduğu şirket yoneticilere profesyonel eğitim veriyor.

BBC'ye konuşan Tulgan, "Başarılı olmanın tek yolu hayır demeyi oğrenmek ve insanlara saygı gorduklerini hissettirmek" diyor.
İş yerlerinin genelde telaşlı ve super-rekabetci bir ortam olduğu goz onunde bulundurulduğunda bu da hayli karmaşık bir yontem gibi gorunuyor.
Eğer profesyonel mukemmellik icin başarının yolunun surekli evet demekten gectiğini duşunuyorsanız, sonunda vakit, enerji ve hatta para kaybetmeniz kacınılmaz olabilir. Ayrıca surekli evet diyerek, buyuk ihtimalle dikkatinizi de asıl onemli olan meseleye veremiyor olacaksınız.
Tulgan'a gore işte bu nedenle, itibarınızı artırmak ve iş yerinde guvene dayalı ilişkiler kurabilmek icin ne zaman ve nasıl hayır diyeceğinizi oğrenmek oldukca onemli:
"Hayır diyerek, olumlu bir etki yaratmayı hedeflemelisiniz."
Bruce Tulgan'a gore iş yerinde "Hayır" demeye yonelik dort strateji şoyle...
[h=3]1- Doğru soruları sorun ve not alın[/h]Sizden bir şey istendiğinde ilk adım olarak doğru soruları sormalısınız ve karşınızdaki kişiye yanıtları not aldığınızı gostermelisiniz. Boylelikle yalnızca karşınızdakine değil, gelen talebe de duyduğunuz saygıyı gostermiş olursunuz.

Karşınızdaki kişinin patronunuz olmadığını duşunun. Size vermek istedikleri gorevle ilgili ne kadar cok soru sorarsanız, ne kadar cok ilgi gosterirseniz, hayır demeniz de o kadar kolay olur.
Ve eğer iyi sorular sorarsanız, bu da yeteneğinizi ve konuyla ilgili bilginizi de gosterme fırsatınız olmuş olur.
Aslında iyi sorular sormak, karşınızdaki kişinin de talep edilen işin onemine ve kuruluş icindeki diğer oncelikler arasındaki ağırlığına dair gercek bir değerlendirme yapmasını sağlar.
2- 'Hayır' demek icin iyi gerekceler one surun
Burada kilit, nasıl cevap verdiğiniz. Eğer "Hayır" diyecekseniz, alternatifler sunmak onemli.

Verdiğiniz olumsuz yanıtı haklı cıkarmak icin nedenini acıklamanız gerekir. Genelde "Hayır" demenize gerekce, başka işlerle meşgul olmanız olabilir. Boyle bir durumda acık olmak ve diğer yukumluluklerinizle ilgili ayrıntılı acıklama yapmak iyi olabilir.
"Uzgunum, başka işlerim var" demek yeterli değil. Peki başka hangi yanıtlar etkili olur?
"Henuz değil, biraz daha bilgi edinmem gerekiyor."
Başka bir alternatif de "X, y, z.. yapıyorum" diyerek bu gorevlerin ne olduğunu acıkca anlatmak, gerekli butun detayları vermek, verdiğiniz olumsuz yanıtın bir bahane gibi gorunmemesini sağlayacaktır.
Şimdi.. Eğer talep patronunuzdan geliyorsa veya sizden iş yerinde daha guclu konumda olan birinden geliyorsa o zaman bu kişilere, size yeni bir gorev vermek yerine onceliklerinizi değiştirmesi icin fırsat tanıyabilirsiniz.

Aynı zamanda, onlara size tanınan zamanı nasıl kullandığınızı anlamaları icin de fırsat tanıyın boylece gelen talepten kacınmadığınız veya zamanınızı verimsiz kullanmadığınız acıkca gorulecektir.
Bazıları gelen taleplere "Hey, benim işim değil bu" diye tepki gosterebilir. Ama bu ifadeler, sorun cıkartabilecek birkac olumsuz cağrışıma da neden oluyor. Karşınızdaki kişi bu sozlerinizi, "Sen benim patronum değilsin" veya "Bana bunu yaptıramazsın" gibi değerlendirebilir.
Bir diğer yontem de, gelen talebe hızlı yanıt verebilecek pozisyonda olmadığınızı anlatmak. Yani karşınızdakine bu konuda uzman olmadığınızı ve gelen talebi değerlendirmek icin nasıl yapıldığını anlamak, araştırmak acısından biraz zaman harcamanız gerektiğini soylemek.
Şu yanıtı bile verebilirsiniz:
"Bu fırsat icin teşekkurler. Yapmamı istiyorsan, tabii, ama once oğrenmem gerekir."
3- Karşınızdaki kişinin başarısına yardımcı olun
Karşınızdaki kişinin başarısına katkı sağlamak icin "Bu konuda işbirliği icin ben de şunu yapabilirim" diyebilirsiniz. veya "Başka birini bulmanda yardımcı olabilirim belki?" diye sorabilirsiniz.
Eğer talep acil değilse "Yardımcı olmak isterim ama iki hafta sonra" diyebilirsiniz. veya eğer sizden istenen şeyi gercekten yapamayacaksanız şu yanıtı da verebilirsiniz:
"Bak, bunu yapamam ama sana şoyle yardımcı olabilirim."
Bu da, profesyonel olduğunuzu ve yardım etmeyi arzu ettiğinizi gostermenin bir başka yolu.
4- Takip edin
Talebin geldiği kişiyi daha sonra tekrar bulup "Nasıl gitti? Doğru kişiyi bulabildin mi? Aklında olsun. X, Y, Z konularında bir ihtiyac olursa ben yardımcı olurum, o konularda iyiyim" diyebilirsiniz.
Onemli olan, yanıtınız olumsuz olsa bile meselenin takipcisi olmak, iyi ilişkiler kurmak ve guven inşa etmek.