ABD Başkanı Donald Trump, Kongre baskınına ilişkin, "Gecen haftaki şiddet olayına karışanlar adaletin onune cıkarılacaktır." acıklamasında bulundu.
Trump'ın Beyaz Saray'da kaydettiği video mesaj, Beyaz Saray'ın resmi Twitter hesabından yayımlandı.

6 Ocak'taki Kongre baskını "korkunc olaylar" olarak nitelendiren Trump, "Ben net olmak istiyorum. Gecen hafta gorduğumuz şeyleri kesin bir suretle kınıyorum. Şiddet ve vandallığın ulkemizde ve hareketimizde yeri yoktur." ifadesini kullandı.
Trump, kendisini destekleyen kişilerin her zaman guvenlik gorevlilerine ve ulke geleneklerine saygılı olduğunun altını cizerek, "Benim gercek hicbir destekcim siyasi şiddetin yanında olamaz ve guvenlik guclerine saygısızlık edemez. Ulkemizin değerlerine saldırıyorsanız biz bunu hoş gormeyiz." dedi.
ABD'nin Kovid-19 salgını ve sokak olayları nedeniyle zor bir yıl atlattığını belirten Trump, "Sokak olayları artık durmalı. Sağcı ya da solcu, Demokrat ya da Cumhuriyetci olun, şiddetin bir bahanesi, istisnası olamaz. Amerika bir hukuk devletidir. Gecen haftaki şiddet olayına karışanlar adaletin onune cıkarılacaktır." diye konuştu.
Trump, yeni protesto ihtimallerine karşı da itidal cağrısı yaparak, "Bize inanan herkesten, tansiyonu duşurmenin yollarını aramalarını istiyorum. Hicbir şekilde şiddet, hukuk dışı eylemler ve vandallık istemiyoruz. Herkes kanunlarımıza ve guvenlik guclerinin talimatlarına uymalıdır." ifadelerine yer verdi.
Trump'tan "olaysız ve guvenli geciş sureci" vurgusu
Joe Biden'ın yemin toreni oncesinde başkent Washington'da nizamın sağlanması icin federal fonları seferber ettiğini anımsatan Trump, "Hukumet gecişinin olaysız ve guvenli bir şekilde yapılması icin binlerce Ulusal Muhafız Washington'a getirildi." şeklinde konuştu.
Trump, son donemde bircok sosyal medya platformundaki hesaplarına erişim engelinin getirilmesine de değinerek, "Son gunlerde ifade ozgurluğumuz, daha once eşi benzeri gorulmemiş bir saldırı altında. Şu zor gunlerde, vatandaşlarımızı sansurlemek ve kara listeye almak yanlış ve tehlikelidir. Şu anda birbirimizi dinlemeye ihtiyacımız var, birbirimizi susturmaya değil." acıklaması yaptı.
Mesajının sonunda tum Amerikan halkına "birlik olma" cağrısı yapan Trump'ın, bugun Temsilciler Meclisinde kendisine yonelik azil maddesinin onaylanmasına ilişkin herhangi bir yorumda bulunmaması dikkati cekti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Dildar Baykan