Bu yıl "Değişen İklimler, Değişen Hayatlar" temasıyla duzenlenen Sabancı Vakfı 5. Kısa Film Yarışması'nda oduller sahiplerini buldu.
Vakfın YouTube hesabından canlı yayınlanan odul toreninin sunuculuğunu Yekta Kopan ustlendi.

Guler Sabancı, canlı bağlantıyla katıldığı etkinlikte yaptığı acılış konuşmasında, "Yarışmamız 'kısa film, uzun etki' sloganıyla başladı ve tam beş yıldır bircok genc sanatcıya deneyim kazandıran, cesaret veren bir platform haline geldi. Toplumsal meseleleri sanat yoluyla ele alıyor ve gorunur kılıyoruz. Her yıl farklı bir tema seciyoruz. Bu temaları secerken ozellikle kuresel olmasını onemsiyoruz." dedi.
Yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgının dunyanın kuresel bir salgın karşısında ne kadar kırılgan olduğunu gozler onune serdiğini belirten Sabancı, "Her yonuyle pandemiden cok daha derin sonuclar doğuracak iklim krizinin ne yazık ki aşısı yok. Ancak hepimizin ortak gayretiyle tedavisi mumkun. Bu tedavinin temelindeyse farkındalık oluşturmak var. İklim değişikliği yalnızca yarının konusu değil, bugunden etkilerini yaşıyoruz. Orneğin ocak ayı başlarında yalancı bir bahar yaşadık. Kar yağması beklenen bir mevsimde ağaclar cicek actı. Bu hayati ve dikkate alınması gereken kuresel bir sorun. Cozumu icin biz de elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz." diye konuştu.
Guler Sabancı, bu yılki katılımcıların salgının yarattığı olumsuz koşullara rağmen cok anlamlı ve kaliteli filmler urettiğini vurgulayarak, "Hepsini yurekten kutluyorum. Boylesi zor zamanlarda uretmeye devam etmek bir sanatcının toplumsal gelişmeye yaptığı en buyuk katkıdır." değerlendirmesinde bulundu.
Yarışmanın kanaat onderi Makedon yonetmen Tamara Kotevska da şunları kaydetti:
"Kanaat onderi olmaktan cok gurur duyuyorum bu iklim değişikliği temalı kısa film festivalinde. Hakikaten cok yetenekli yeni yonetmenlerden şahane filmler izledim. Şunu fark ettim, aslında cağımızın en buyuk problemi insanların acgozluluğu. Bir yonetmen olarak her zaman bununla mucadele etmeye karar verdim. Cunku iklim değişikliği aslında tamamen insanın acgozluluğunden kaynaklanan bir şey ve hepimiz bunun sorumlusuyuz."
Anıl Gok'un "Cansuyu" adlı kısa filmiyle birincilik odulune hak kazandığı yarışmanın ikincisi "Taze Sut" adlı eseriyle Omer Faruk Guler olurken, Aral Ariel Goldenberg "Tatile Gidiyoruz" ile ucunculuk odulune layık goruldu.
Yarışmada bu yıl, "Hayır!" adlı kısa filmiyle Can Yeşiloğlu'na, "Kimin Umurunda" adlı kısa filmiyle Yeliz Gurkan'a olmak uzere iki adet mansiyon odulu verildi.
Jurisinde, yonetmen ve senarist Tayfun Pirselimoğlu, oyuncu Belcim Bilgin, yonetmen Ana Urushadze, sinema yazarı Barbara Lorey de Lacharriere ve film yapımcısı Mirsad Purivatra'nın yer aldığı yarışmanın birincisine 20 bin, ikincisine 15 bin, ucuncusune 10 bin lira odul verilecek.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Saadet Firdevs Aparı