Turk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TUSİAD) Yonetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, "Kuresel olcekte ornekleri giderek artan rekabet oncesi iş birliği modeli ulkemizde maalesef henuz gelişme aşamasında. Bunun icin hem şirketlerimizin birlikte calışma kulturlerinin gelişmesi hem de kamu politikalarının bu iş birliklerini destekleyici şekilde duzenlenmesi buyuk onem arz ediyor." ifadelerini kullandı.
TUSİAD'dan yapılan acıklamaya gore, TUSİAD Sanayi Politikaları Yuvarlak Masası bunyesinde, 2017 yılından bu yana farklı temalarla duzenlenen Sanayide Dijital Donuşum Gunleri'nin 10. etkinliği Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ve TUBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın katılımıyla, "Rekabet Oncesi İş birliği" temasıyla gercekleşti.

Etkinlikte, Kore ve Cin gibi Uzakdoğu ulkelerinin uzun yıllardır tecrube ettiği, Avrupa Birliği'nin yeni sanayi stratejisinde daha yoğun bir şekilde gundemine aldığı rekabet oncesi iş birliği konusu ele alındı.
Acılış konuşmalarının ardından TUBİTAK Başkanı Mandal, Arcelik Uretim ve Teknoloji Birimi Genel Mudur Yardımcısı Nihat Bayız ve MUSİAD İNNOVA-Dijital Donuşum Komitesi Başkanı Fahrettin Oylum'un konuşmacı oldukları "Rekabet Oncesi İş birliği" paneli gercekleşti.
TUSİAD Yeni Nesil Sanayi Calışma Grubu Başkanı Oğuzhan Ozturk'un moderatorluğunde gercekleşen panelde rekabet oncesi iş birliğinin onemi, ozellikle Ar-Ge ve teknoloji alanında ulusal ve kuresel rekabet oncesi iş birliği modelleri ve rekabet oncesi iş birliğinin geliştirilmesinde sivil toplumun oynadığı onemli rol ele alındı.
Toplantıda, KOBİ'lerin ve buyuk şirketlerin birlikte calışma kulturunun gelişmesi icin hayata gecirilmesi gereken oneriler tartışıldı.
"Donuşum surecinde artık şirketler, rekabet ve iş birliği politikalarını birbirinden ayırmıyor"
Acıklamada goruşlerine yer verilen TUSİAD Yonetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, şirketlerin donuşum surecinde rekabet ve iş birliği politikalarını birbirlerinden ayırmadıklarına dikkati cekerek, şunları kaydetti:
"Gecmiş yıllarda şirketlerin başarısı rekabet icindeki oldukları şirketlerin onunde olmakla tariflenirken gunumuzde şirketler ekosistemin farklı aktorleri ile işbirliği icinde olmanın yarattığı kazan-kazan durumunun farkında. Ozellikle kısalan urun yaşam donguleri, artan Ar-Ge yatırımı ihtiyacı, teknolojilerin hızlı değişimi ve surdurulebilirlik unsurları yonetsel kararları değiştiriyor. Şirketleri daha direncli bir iş modeli hedefiyle iş birliği yapmaya yonlendiriyor. Rasyonel bir bakış acısıyla bir araya gelen farklı segmentlerdeki şirketler Dorduncu Sanayi Devrimi'nin yeniliklerine uyum sağlayabilmek icin yetkinlik ve deneyim transferine ağırlık veriyor.
Kuresel olcekte ornekleri giderek artan rekabet oncesi iş birliği modeli ulkemizde maalesef henuz gelişme aşamasında. Bunun icin hem şirketlerimizin birlikte calışma kulturlerinin gelişmesi hem de kamu politikalarının bu iş birliklerini destekleyici şekilde duzenlenmesi buyuk onem arz ediyor. Şirketlerin 'know-how' paylaşımını ve birlikte uretmelerini cesaretlendirecek mekanizmalar ulkemizin yaratacağı katma değerin eksponansiyel olarak artmasını da mumkun kılacak. Şirketler sahip oldukları bilgi ve yetkinliği paylaşırken hem kaynak ve zaman tasarrufu sağlayacak hem de daha odaklı, ucuz ve hızlı uretim ve hizmet surecleri tecrube edecekler. Artan rekabet oncesi işbirliği uygulamaları ile surdurulebilir bir inovasyon ekosistemi yaratılmış ve ulkemizin kuresel rekabetciliğine de katkı sağlanmış olacak."
"İş birliği kulturunun olgunlaşmasında sivil topluma buyuk rol duşuyor"
TUSİAD Yonetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Sanayi Politikaları Yuvarlak Masa Başkanı Bahadır Balkır ise Turkiye'de rekabet oncesi iş birliği kulturunun olgunlaşmasında sivil topluma buyuk rol duştuğunu ifade etti.
Balkır, "2017 yılında sanayide dijital donuşum uzerine farkındalığı, bilgi ve deneyim paylaşımını artırmak uzere başlattığımız 'Sanayide Dijital Donuşum Gunleri' etkinlik serimizin onuncusunda sizlerle birlikte olmak gurur ve mutluluk verici. Gectiğimiz 4 senede yatay-dikey entegrasyondan şeffaf tedarik zincirine, mevcut fabrikaların donuşumunden artırılmış gercekliğe farklı dijital teknolojilere odaklanan etkinlikler gercekleştirdik. Teknoloji kullanan şirketlerimiz yanı sıra teknolojiyi ureten şirketlerimizin tecrubelerini ve iyi uygulamalarını dinledik; dinlediğimiz her bir sunum bizlere ilham oldu." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ergin Garip