İngiltere'de duşuk gelirli ailelere gonderilen "ucretsiz okul yemeği" paketlerinde, az miktarda ve duşuk kaliteli yiyeceklere yer verilmesi tepkiye neden oldu, Başbakan Boris Johnson durumu "utanc verici" olarak niteledi.
Ulkede, bazı cocuklara sağlanan ucretsiz okul yemekleri, yeni tip koronavirus (Kovid-19) surecinde uygulanan karantinada okulların kapatılması sebebiyle evlere "gıda paketi" olarak gonderilmeye başlandı ancak ailelerin sosyal medya hesaplarında paylaştıkları fotoğraflarda, paketlerde hem az hem de duşuk kaliteli urunlere yer verildiği anlaşıldı.

Orneğin normalde bir hafta yetmesi gereken paketlerin birinde 2 muz, 2 havuc, 2 patates, 3 elma, 1 ekmek, az miktarda makarna ve peynir ile domates sosu olduğu goruldu.
"Paketin icindekilere baktığımda cok uzuldum"
Kimliği acıklanmayan engelli 2 cocuğu bulunan bir anne, BBC'ye yaptığı acıklamada, "Salonda gıda paketini acıp icindekilere baktığımda cok uzuldum ve kendimi depresif hissettim." dedi.
Normalde paketlerin 1 hafta yetmesi gerektiğini vurgulayan anne, "Yiyeceklerin geri kalanı nereye gitti?" diye sordu.
Konu parlamentoya taşındı
Bunun uzerine ulkede tartışma başlarken, "ucretsiz okul yemekleri" konusunda yaptığı kampanyayla bilinen Manchester United oyuncusu Marcus Rashford, Başbakan ile goruştuğunu bildirdi.
Eğitim Bakanı Gavin Williamson, parlamentoda yaptığı acıklamada, paketleri sağlayan şirketlerin gıda standartlarına uymamaları durumunda isimlerinin acıklanacağını kaydetti.
"Paketler, onları kabul eden ailelere hakaret"
Konu, parlamentoda yapılan Başbakana Sorular Oturumu'nda da gundeme geldi.
İşci Partisi lideri Keir Starmer'ın, Johnson'a kendi cocuklarının bunları yemesinden memnun olup olmayacağını sordu.
Jonhson da bunun uzerine "Bu parlamentodaki hic kimsenin gonderilen gıda paketlerini gosteren utanc verici fotoğraftan memnun olduğunu sanmıyorum." dedi.
Paketler icin "korkunc" nitelendirmesinde bulunan Jonhson, "Paketler, onları kabul eden ailelere hakaret." ifadesini kullandı.
Starmer ise paketlerin iceriğinin hukumetin yayımladığı kılavuza uygun olduğunun altını cizerek, Başbakanı sucladı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Hasan Esen