İş insanı Mubariz Gurbanoğlu'nun, Fetullahcı Teror Orgutu (FETO) kapsamında "silahlı teror orgutune uye olmak" sucundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı dava dosyası, mutalaa icin cumhuriyet savcısına gonderildi.
İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Mubariz Mansimov Gurbanoğlu ile cok sayıda avukatı katıldı. Bir onceki celsede Gurbanoğlu lehine tanık olarak ifade veren sanatcı Mahsun Kırmızıgul cok sayıda izleyicinin arasına oturdu.

Duruşma savcısı, dosyanın geldiği aşama itibarıyla dava dosyasının mutalaasını hazırlayabilmesi icin kendisine gonderilmesini ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.
Savcının talebine karşı diyecekleri sorulan sanık Gurbanoğlu, neredeyse 10 aydır tutuklu olduğunu, şirketlerinin iflasa suruklendiğini, gemilerinin limanlarda kaldığını, hakkında aleyhte konuşan tanıkların kendisine iftira attığını soyledi.
Uzerine atılı sucları işlemediğini ve FETO elebaşından nefret ettiğini belirten Gurbanoğlu, "Benim o p.... da onun kopekleriyle de işim olmadı, olamaz. Ben Turkiye'de hayırlı bir iş adamı olarak calıştım. Devletin verdiği koruma 14 senedir benimledir. Siyasetle işim olmaz. Defalarca FETO'nun mikrop olduğunu soyledim." dedi.
Gurbanoğlu, 2012 yılında FETO'yu tek başına değil diğer Turk iş adamlarıyla birlikte ziyarete gittiğini ifade ederek, "FETO denilen kopek Tayyip Erdoğan'a dil uzattı. Ben 'Hayır sıkıntı sizsiniz. Erdoğan Turk milletinin lokomotifidir, almış sırtına goturuyor. Siz Azerbaycan'da okul actık hayır yaptık diyorsunuz, oğrenci başı 20 bin dolar alıyorsunuz. Bu nasıl iş?' dedim. Benim FETO'culuğum buysa, getirin butun iş adamlarını benim yanımda burada dursunlar. Ben FETO'cu değilim, gunun sonunda bunu siz de goreceksiniz." diye konuştu.
FETO'nun 15 Temmuz darbe girişiminde Turkiye Cumhuriyeti'ne yardımcı olmak icin yetkili isimlerle konuştuğunu soyleyen Gurbanoğlu, "Bunlar bir donem Rusya'da cok gucluyduler. Oradaki şirketimi batırdılar. Bunların hicbir yonetimine, acılışına katılmadım. Hep zıt gittim. 2012 yılında İlham Aliyev'e gittim. 'Bunlar 40'dan fazla okul acmışlar burada. Bunlar casus, bunların eğitimle alakası yok. Şu anda pisliklerini Turkiye'de goruyorum.' dedim. Aliyev bunların okullarını kapattırdı. O yuzden de benden nefret ediyorlar. FETO'cu değilim adalet bekliyorum." şeklinde savunma yaptı.
Gurbanoğlu, gezi olaylarının akabinde butun otellerine ve iş yerlerine FETO'ye yakın olanların işten cıkarılması talimatı verdiğini, calışanlarını FETO'nun yayın organlarını takip etmemeleri yonunde uyardığını belirtti.
Hakkında yurt dışına cıkış yasağı konulduktan sonra, avukatlarıyla birlikte soruşturma savcılığına ifade vermek icin defalarca başvurduğunu ancak hep reddedildiğini kaydeden Gurbanoğlu, "Butun şirket serverlerini savcılığa verdik, her şey araştırılsın diye. Zaten dunyadaki butun şirketlerimi Turkiye'ye taşıdım. Bu nasıl FETO'culuk? Gemilerim limanlarda curuyor. Binlerce calışanım maaş alamıyor. Kısıtlı da olsa tahliyemi istiyorum." diye konuştu.
Ara kararını acıklayan mahkeme heyeti, dava dosyasının mutalaasını hazırlaması icin cumhuriyet savcısına gonderilmesine hukmetti. Sanığın tutukluluk halinin devamına hukmeden heyet, duruşmayı 5 Mart'a erteledi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Mubariz Mansimov Gurbanoğlu'nun, FETO kapsamında "teror orgutu uyesi olmak" sucundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Başak Akbulut Yazar