Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yuksek Komiserliği (OHCHR) calışanı ve insan hakları avukatı Emma Reilly, Birleşmiş Milletler (BM) etkinliklerine katılan başta Uygur aktivistleri olmak uzere muhaliflerin isimlerinin Cin hukumetiyle paylaşıldığını iddia ederek, ihbar ettiği icin BM'nin hakkında soruşturma başlattığını ve işten atmayı planladığını belirtti.
Verdiği mulakatlarda, OHCHR Ofisi'ni, "Cin Komunist Partisi ve onların zulmunu eleştiren aktivistlerin isimlerini gizlice Cin'e vermekle suclayan" Reilly, bu yondeki paylaşımlarını surduruyor.

BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilciliği aracılığıyla Cinli yetkililerin, yılda 3 kez duzenlenen BM İnsan Hakları Konseyi etkinliklerine katılan muhalif isimleri BM'den istediğini ileri suren Reilly, toplantılara katılan Uygur aktivistlerin Cin'deki ailelerine baskı yapıldığını iddia ediyor. Reilly, Twitter'da, personeli olduğu BM'ye yonelik yeni suclamalarda bulundu.
"BM'nin bazı muhalif Cin vatandaşlarının isimlerini Cin hukumetiyle paylaştığı bilgisini" bazı devletlere ihbar ettiği icin BM'nin hakkında soruşturma başlattığını ve işten kovmayı planladığını ileri suren Reilly, "Dolayısıyla Cin, onların (aktivistler) ailelerini hedef alabilir." ifadesini kullandı.
Reilly, BM'nin hakkında soruşturma yurutmesine rağmen Cin hukumetine aktivistlerin isimlerini veren BM calışanlarına ilişkin "asla bir soruşturma yapmadığını" ve aktivistlerin isimlerinin bu ulkeye verilmeye devam etmesini durdurmadığını savundu.
Avrupa Birliği BM Cenevre Delegasyonu, İngiltere, İrlanda, Almanya, ABD, Hollanda, İsvec, Norvec, İsvicre ve Kanada misyonlarının Twitter adreslerini etiketleyen Reilly, "Raporlarımın birinci derecede onemli olduğunu soylemiştiniz. (BM'nin) Bu politikasının bağımsız olarak soruşturulmasını ve ihbarcının korunmasını talep etmenin zamanı geldi." cağrısında bulundu.
"Bana değil, kuralları ciğneyen BM calışanlarına soruşturma yapın"
Reilly, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e seslenerek, esas soruşturmanın "oc almak icin hakkında soruşturma emrini veren BM yetkilisi hakkında yapılması gerektiğini ifade etti.
BM calışanı Reilly, Guterres'e, "Doğru olanı yapın. Onları ihbar ettiğim icin beni değil kuralları ciğneyen ve Cin'e isimleri veren BM personelini soruşturun." cağrısında bulundu.
Ote yandan, AA muhabirine konuşan diplomatik kaynaklar, OHCHR toplantılarına katılan aktivistlerin isimlerinin, Konsey tarafından ulkelere iletilmesi gibi bir uygulamanın olmadığını vurguladı.
OHCHR'den gecmişte yapılan acıklamalarda, Konsey toplantılarına katılan aktivist ve muhaliflerin isimlerinin korunduğu belirtilmişti.
Uygur aktivistler BM İnsan Hakları Konseyi'nde sesini duyurmaya calışıyor
BM İnsan Hakları Konseyinin 45'inci oturumunda konuşan Uygur aktivist ve insan hakları savunucusu Abdulşukur Abdulreşit, "Halkıma karşı işlenen bir soykırım var. Ailem bir Cin toplama kampında rehin tutuluyor." ifadesini kullanmıştı.
Dunya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa da 2016 ve 2019'da BM Cenevre Ofisi onunde Cin'i protesto etkinliklerine katılmıştı.
İsa, BM İnsan Hakları Konseyi etkinliklerine katıldıktan sonra Cinli yetkililerin kardeşini gozaltına aldığını ve kendisinden haber alınamadığını kaydetmişti.
Cin'in Sincan Uygur Ozerk Bolgesi'ndeki uygulamaları
Cin'de son yıllarda Uygur Turklerinin kimlik ve kulturlerine yonelik ihlaller uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor.
Pekin'in "mesleki eğitim merkezleri" olarak adlandırdığı, uluslararası kamuoyunun ise "yeniden eğitim kampları" diye tanımladığı yerlerde, BM verilerine gore en az 1 milyon Uygur Turku kendi rızası dışında tutuluyor.
BM ve diğer uluslararası orgutler, kampların incelemeye acılması cağrılarını yinelerken Cin, şu ana kadar kendi belirlediği birkac kampın az sayıda yabancı diplomat ve gazeteci tarafından kısmen gorulmesine izin verdi.
Cin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bolgede serbestce inceleme yapma talebini ise geri ceviriyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Bayram Altuğ