
AFYONKARAHİSAR'daki Eber Golu'nun sularının cekildiği alanda dun, bir ayda ucuncu yangın cıktı. 7 ayrı noktadan kamışların alev almasıyla başlayan yangın gece boyu devam edip, sabaha karşı yağışın da etkisiyle kendiliğinden sondu. Cok geniş bir arazinin zarar gorduğu yangının cıkış nedenini değerlendiren Afyon Kocatepe Universitesi Doğa Koruma ve Bioizleme Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden Prof. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, "Golun icerisine girilip, orada bekleyip, kuşların istedikleri tarafa gelmesini sağlamak icin avcılar tarafından yapılmış olabilir" dedi.
Bolvadin, Cay ve Sultandağı ilce sınırlarında bulunan, 10 koyun gecim kaynağı olan Eber Golu'nde son bir ay icerisinde ucuncu kez yangın cıktı. Dun gece Bolvadin'e bağlı Dibev koyu civarından başlayan ve Cay ilce sınırlarına kadar olan bolumdeki yangında su cekilmiş alanda kalan kamışlar alev aldı. Alevlerin yuksekliği zaman zaman 5 metreye kadar ulaştı. Yangın gece başlayan yağışla birlikte kendiliğinden sondu. 150 kilometrekare alana sahip Eber Golu'nde 8 Aralık, 13 Aralık ve dun gece cıkan yangınlarda sabotaj ihtimalleri daha da guclendi. Golde suların cekildiği kısımlarda yaşanan yangınlar son bir ay icerisinde yaşanan ucuncu buyuk yangın olarak kayıtlara gecti. Yangında cok geniş bir alanda kamışlar kule donerken, icerisindeki cok sayıda hayvan da yanarak telef oldu. Bunlar arasında nesli tehlike altında olan bir tatlı su kaplumbağası turu olan 'Emys orbicularis'ler de yer aldı. İki tatlı su kaplumbağası alevlerden kacamayınca yanarak can verdi.
'BUNUN BİR TESADUF OLMADIĞINI DUŞUYORUM'Afyon Kocatepe Universitesi Doğa Koruma ve Bioizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi Prof. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, Eber Golu'ndeki yangınların sebeplerine ilişkin ihtimalleri değerlendirdi. Prof. Dr. Erişmiş, şoyle konuştu: "Doğal sebeplerden diye duşunursek; aslında bu mevsim icerisinde yıldırım, şimşek gibi alternatif şeylerin olması lazım. Yıldırım olmadı; demek ki bu neden olamaz. İkinci bir neden, metan gazının birikmesinden desek ağır bir kokunun olması lazım ama o da yok. Ben muhtemelen bu işin biraz insan kaynaklı olduğu tarafındayım. Cunku bir ay icerisinde 3 kez boyle buyuk caplı sizin de soylediğiniz gibi 16 kilometrekarelik alan icerisindeki bir alanda 3 sefer, boyle buyuk caplı yangın cıkıyorsa bunun bir tesaduf olmadığını duşuyorum."'BİYOENERJİ ELDE ETMEK İCİN SAZLIKLAR KESİLİP KULLANILIYOR'Son bir ayda cıkan yangınların tarihinin dikkatini cektiğini vurgulayan Prof. Dr. Erişmiş, "8 Aralık, 13 Aralık ve 12 Ocak. Avcılarla ilgili hipotezi şoyle kurdum; şimdi carşamba gunleri avlanmak serbest, carşamba gunleri avlanma serbest olduğu icin golun icerisine girilip ben kimseyi zan altında bırakmak da istemiyorum ama hani orada bekleyip, kuşların bu tarafa gelmesini sağlamak; yani avcılıkla ilgili olabilir. Biyoenerji elde etmek icin sazlıklar kesilip kullanılıyor. Fakat enerji amacıyla kullanmak icin değil; izolasyon amaclı. Bu ihtimali de goz ardı etmemek lazım" dedi. Eber Golu cevresindeki alan icerisinde ekosistemin ciddi anlamda tehlikeye girdiğini kaydeden Prof. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, şoyle devam etti: "Var olan biyo ceşitliliğimiz ciddi anlamda tehlikeye giriyor. Dunyada hicbir yerde olmayan kurbağa turumuz var. Buraya fotoğraflarını cekmek veya araştırma icin gelen yabancı insanlarımız var, bilim insanlarımız geliyor. Yine bir cift burada saz kedisi var; izlemeye devam ediyoruz biz universite olarak. Yine su samurunun kayıtlarımız da var. Ozellikle nesli tehlike altında olan bir kaplumbağa turumuz var, o da bu tehlike icerisinde yer alıyor. Eber Sarısı var bunu hep birlikte biliyoruz. Bir ay icerisinde 3 yangının cıkması bana tesaduf gibi gelmiyor. Bir de yangınların genellikle salıya gelmesi cok enteresan."Yangının cıktığı alandaki bir tesiste gorevli olarak calışan Hasan Ozturk de, "Dun itfaiye de geldi. Sondurmeye calıştı, yangın cok buyuktu, tam yani sonduremedi. Buyudu gitti. Yakanları goremedim. Sadece ateşi gordum, dumanları gordum buradan ve yetkililere haber ettik" dedi.







