ANTALYA'da Duden Şelalesi'nin dokulduğu yerin 100 metre aşağısındaki kaynak cıkış noktasında oluşan kopuğun nedeninin belirlenmesi icin sudan numune alındı.
Antalya Cevre ve Şehircilik İl Mudurluğu Cevre Yonetim ve Denetim Şube Mudurluğu denetim ekibi, Duden Şelalesi'nin kaynak cıkış noktasında oluşan kopuğe neyin yol actığını belirlemek icin numune almak uzere bugun bolgeye geldi. Muhendis Şahin Gocer ve Biyolog Dicle Tuzcu, alınan numuneleri muhurleyerek paketledi. Su numunelerinin inceleneceğini anlatan Şahin Gocer, "Duden cayındaki kopurme ve kokudan kayaklı numunelerimizi aldık. Yetkili laboratuvarda detaylı analizin yapılmasını ve sonucların cıkmasını bekleyeceğiz. Daha onceki denetlemelerimizde boyle bir kopurme ve koku gozlemlemedim. Burada bir hayli kopuklenme ve koku var" dedi.

5 YILDA 25 BİN BALIK TELEF OLDUSuyun cıktığı noktanın yanı başında bulunan alabalık yetiştirme ciftliğinde ise kopuklu su nedeniyle havuzların boşaltıldığı ve bircok balığın yıllar icinde telef olduğu ortaya cıktı. Kopurmenin ve kotu kokunun 5-6 yıldır yaşandığını anlatan alabalık yetiştirme ciftliği yetkilisi Resul Omay, kopuren su nedeniyle son 5-6 yıl icinde 25 bine yakın balığın yetiştirme havuzları icinde telef olduğunu belirtti. Omay, şoyle konuştu: "Biz burada balık yetiştiriciliği yapıyoruz. Havuzlarımız şu an boş. Bu kopuklu suyu havuzlara verip yavru yetiştirme şansımız yok. Hatta bu donem alabalık yavrularının gelişme zamanı. Fakat sadece yavrular icin yapılan 5 havuzu tamamen boşaltmak zorunda kaldık. Balık uretimini durdurduk. Cunku bu su icinde balıklar oluyor. Şu an ciftlikte sadece sazan balıkları var. Onlar da kirli suya dayanıklı balıklar. Son gunlerde onlar da olmeye başladı."Su cıkış noktasında restoran işletmeciliği yapan İsmail Bilgili ise buradaki suyu 8-10 yıl once ictiklerini belirterek, "Şimdi bırakın icmeyi, hayvanlarımızı suya salamıyoruz" dedi.Ozellikle yağmur veya fırtına uyarısı yapıldığı zamanlarda bir elin vanayı acarcasına bu akıntıya neden olduğunu ileri suren Bilgili, şoyle konuştu: "Burası aile yerimiz. Yıllardır bu suyun yanında yaşıyoruz. Gencliğimde ictiğimiz, yuzduğumuz Duden suyunun ne hale geldiğini gormek icimi acıtıyor. Bahcemizde yaşayan kazları ve ordekleri ayaklarından bağlamak zorunda kaldım. Suya girip zehirlenmelerini veya hasta olmalarını istemiyorum."

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / İbrahim LALELİ