
Hollandalı universite oğrencisi Indy Mellink, iskambil destelerindeki erkek kahramanların, neden kadın kahramandan daha değerli olduğu sorusundan yola cıkarak, "cinsiyetsiz" oyun kartları tasarladı.
Mellink'in kartlarında, "Papaz, vale, kız" yerine, "Altın, gumuş ve bronz" simgeleri yer alıyor. 23 yaşındaki kadın oğrenci, ozellikle oyun tutkunu hemcinslerinden olumlu tepkiler aldığını soyluyor.
Adli psikoloji oğrenimi goren Indy Mellink, cocukluğundan bu yana iskambil oyunları tutkunu. Cunku yıllardır yazları ailesiyle birlikte internet ve televizyon olmadan tatil yapıyor. Tatillerdeki en onemli eğlencelerinden biri de, aile buyukleri, yeğenleri ve kuzenlereriyle kart oyunları oynamak.
[h=3]Bir soruyla doğan fikir[/h]Mellink, gecen yaz yeğenine iskambil destesindeki kartların anlamlarını acıklarken, "Neden erkek figur, kadından daha değerli" sorusu aklına takılmış.
İskambil kartları, 16'ncı ve 17'nci yuzyıldaki sınıf toplumunu yansıtıyor. Kupa asilleri, maca askerleri, karo tuccar orta sınıfı, sinek de koyluleri simgeliyor.
Hollandalı oğrenci, gunumuzde hala bu simgelerin var olmasının, "tuhaf ve modası gecmiş" olduğunu duşunmuş. Bunun yeniden ele alınması gerektiğini soyleyen Indy Mellink'e, babası, "O zaman bunu neden sen yapmıyorsun?" diye sormuş.
Salgın doneminde evde kaldığı surede bol bol duşunme fırsatı bulan Mellink, iskambil kartlarını kendi cevresinde test etmeye başlamış. Cinsiyetsiz bir simge arayışı sırasında, ABD'deki "Black Lives Matter" gosterilerinin de etkisiyle, butun iskambil oyunu karakterlerinin "beyaz" olduğunu farketmiş.
Bunu bir başka eşitsizlik olarak değerlendiren psikoloji oğrencisi, kartlardan insanları cıkarmaya karar vermiş.
Papaz, vale, kız yerine; insanların olimpiyat oyunlarından aşina olduğu aktın, gumuş ve bronz sıralamasını secmiş.
[h=3]Telif başvurusu yapmadı[/h]Indy Mellink'in cinsiyetsiz iskambil desteleri, Ekim ayından bu yana internet siteleri uzerinden satışa sunuldu.
Hollandalı oğrenciye gore, sporla olan bağlantı sayesinde herkes yeni kartlara kolayca alışıyor. "King" yerine artık "Gold" terimi oyuncular arasında coktan yerleşmeye başlamış.
Mellink, Hollanda medyasına, ozellikle kadınlardan oldukca olumlu tepkiler aldığını soyluyor. Bunu, cinsiyet eşitliği konusunda kucuk bir adım olarak tanımlayan psikoloji oğrencisi, "Cinsiyet ve ırkcılık konusunda uzman olmama rağmen, psikoloji calışmalarımda cinsiyetciliğin ince bicimlerinin, farkında olmadan insanları nasıl etkilediğini gordum" diyor.
Geleneksel kart oyunlarının piyasadan cekilmesi gibi bir duşuncesi olmadığını soyleyen Mellink, cinsiyet ayrımı yapmayan kartların da, bunlara karşı bir secenek olmasını istiyor.
Mumkun olduğunca cok şirketin cinsiyetsiz iskambil kartı uretmesi icin telif hakkı başvurusu yapmayan Mellink'in kartları, Hollanda, Almanya be ABD'de satılıyor.
Bu yıl Tokyo'da yapılacak Olimpiyat Oyunları oncesi, Hollanda Olimpiyat Komitesi de ceşitli etkinliklerinde kartlarına yer vermeye başladı.
