İZMİR'in Bayraklı ilcesinde, annesi Fatma Kalkan (39) ile babası Mehmet Kalkan'ı (46) siyanurlu şerbet icirerek oldurduğu, kardeşini de icmeye zorlayarak yaraladığı iddiasıyla tutuklanan Mahmut Can Kalkan (21) hakkında Adli Tıp Kurumu 1'inci Ust Kurulu tarafından hazırlanan rapor, yargılamanın yapıldığı mahkemeye ulaştı. Raporda, Kalkan'ın cezai ehliyetinin tam olduğu bildirdi.Kalkan ailesinin Soğukkuyu Mahallesi'ndeki evinde, 14 Mayıs 2019'da meydana gelen olayda, Dokuz Eylul Universitesi Kimya Bolumu Oğrencisi Mahmut Can Kalkan, potasyum siyanur ile hazırladığı şerbeti, annesi Fatma ile babası Mehmet Kalkan'a icirdi. Kalkan cifti, şerbeti ictikten sonra fenalaştı. Kalkan, daha sonra şerbetten kardeşi Emir Can'a (16) icirmek istedi. Ancak, anne-babasının rahatsızlandığını goren Emir Can tepki gosterdi. Devrilen bardaktaki sıvı cocuğun uzerine dokuldu. Sıvıdan Mahmut Can Kalkan ve Emir Can ile kucuk kardeşleri Mehmet Taha etkilendi. Hastaneye kaldırılan anne- baba hayatlarını kaybederken, oğulları tedavilerinin ardından taburcu edildi. Gozaltına alınan Mahmut Can Kalkan, polisteki ifadesinde, "Universiteye başladığım donemlerde kız arkadaşımdan ayrılmıştım. Ardından, universitenin laboratuvarında, yatay cizgi şeklinde kırmızı gozleri olan ve siyah pelerin takan, super kahraman gibi birisiyle tanıştım. Ancak bu kişiyi yalnızca ben gorebiliyordum, o da yalnız olduğumda. Bana, kalabalık icinde olmayı sevmediğini ve sadece kendisi varken laboratuvara geldiğini soyluyordu. Son olarak, bana siyanurlu bir şerbet hazırlamamı ve aileme icirmemi soyledi" dedi.
Adliyeye sevk edilen Kalkan, 'Ust soydan akrabayı tasarlayarak kimyasal silahla kasten oldurmek' sucundan tutuklandı. Cezaevinde 1 gun kaldıktan sonra Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'ne sevk edilen ve 50 gun gozlem altında tutulan Kalkan'a psikotik bozukluk teşhisi konuldu.İKİ RAPOR CELİŞTİHakkında 2 kez ağırlaştırılmış muebbet ile 20 yıla kadar hapis cezası istenen Kalkan'ı yargılayan İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne, Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nden gonderilen raporda; Kalkan'ın, akıl hastalığı nedeniyle işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuclarını tam olarak algılayamayacağı bildirildi. Mahkeme heyeti, raporun ayrıntı icermemesi nedeniyle İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan rapor istedi.İstanbul Adli Tıp Kurumu Gozlem İhtisas Dairesi ise mahkemeye gonderdiği raporunda, Kalkan'da davranış bozukluğu ile akıl hastalığı ve akıl zayıflığına rastlanılmadığını bildirdi. Raporda, "Ceza sorumluluğu tamdır' denildi.AKIL SAĞLIĞI YERİNDE CIKTI2 rapor arasındaki celişki uzerine mahkeme, Adli Tıp Kurumu 1'inci İhtisas Dairesi'nden rapor istedi. Daire, İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gonderdiği raporda, tutuklu sanık Kalkan'ın cezai ehliyetinin tam olduğunu bildirdi. Kalkan'ın cezai sorumluluğunu azaltacak derece akıl hastalığı veya zeka geriliği olmadığı vurgulanan raporda, "Adli dosya tetkikinde sanığın mezkur sucu işlediği sırada fiilin hukuki anlam ve sonuclarını idrak etme ve bu fiil ile ilgili olarak davranışlarını yonlendirme yeteneğini ortadan kaldıracak veya azaltacak boyutta bir akli arızanın icinde olduğuna delalet edecek herhangi bir tıbbi bulgu ve belgeye de rastlanmadığı, bu duruma gore Kalkan'ın 14 Mayıs 2019 tarihinde işlediği suca karşı cezai sorumluluğun tam olduğu oy birliğiyle mutalaa olunur" ifadelerine yer verildi.
- İzmir