
Turkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yonetim Kurulu Uyesi Arslan Soydan, son yıllarda bilincli bakım ve uzmanların tavsiyelerine uyulmasıyla fındık bahcelerinde verim ve kalitenin yeniden artmaya başladığını soyledi.
Soydan, AA muhabirine, Turkiye'nin en onemli urunlerinden fındığın, bircok ulke tarafından tercih edildiğini ve tuketildiğini belirtti.
Turkiye'nin dunya fındık uretiminin yuzde 70'ine sahip olduğunu, urettiği fındığın yuzde 80'ini ihrac ettiğini aktaran Soydan, fındıktan yıllık ortalama 2 milyar doların uzerinde doviz girdisi sağlandığına dikkati cekti.
Soydan, fındığın oneminin son yıllarda daha da arttığını ifade ederek, ureticilerden bahcelerine en iyi şekilde bakmaya gayret etmelerini beklediklerini dile getirdi.
Hem Ziraat Odaları hem de Tarım ve Orman ilce mudurlukleri tarafından fındıkta verim ve kalitenin artırılmasına yonelik ciddi projeler yurutulduğune dikkati ceken Soydan, bu calışmaların meyvelerinin alındığını ancak yine de yetersiz olduğunu soyledi.
Soydan, dekardan alınan fındık miktarının daha da artırılması icin herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini kaydederek, sozlerini şoyle surdurdu:
"Şimdiye kadar bilincsiz bakım fındıkta verim ve kalitenin duşmesine neden oluyordu. Ancak son yıllarda bilincli bakım ve uzmanların tavsiyelerine uyulmasıyla bahcelerimizde verim ve kalite yeniden artmaya başladı. Daha once dekara 90-100 kilogram fındık uretilen bahcelerimizde doğru bakımla bu rakam 200-300 kilograma kadar cıkmış durumda."
Şu anda ureticilerin havaların da musait olmasıyla bahcelerinde kış temizlikleri ve bakımlarını surdurduğunu belirten Soydan, bu bakımın hemen ardından bahar bakımının başlayacağını sozlerine ekledi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Hayati Akcay