EBA TV'de uzaktan eğitim veren başortulu bir oğretmene yonelik sozleri nedeniyle "Halkı kin ve duşmanlığa tahrik veya aşağılama" sucundan hakkında 1 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava acılan Gazeteci Can Ataklı (64) hakim karşısına cıktı. Tutuksuz sanık Ataklı savunmasında hakaret kastı olmadığını soyleyerek, beraatini istedi.
"SUCLANDIĞIM İCİN UZUNTULUYUM"
İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanık Mustafa Can Ataklı, avukatı Bilgutay Hakkı Durna ile katıldı. Duruşmada Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) avukatı Mujgan Siyah Cevik de hazır bulundu. Sanık Ataklı savunmasında Turkiye'de yaklaşık 20 yıldır televizyon programcılığı yaptığını belirterek "Daha once de laiklik ve benzeri konulardaki goruşlerimi defalarca acıkladım. Bu zamana kadar hakkımda herhangi bir dava acılmadı. Olayın olduğu gun televizyon programı sunarken arkamdaki yayında gorulmeyen ekranda EBA TV yayının başladığını gordum. Yayında başortulu bir oğretmen vardı. Bu konudaki duşuncemi 4-5 cumle ile aktardım. Hakaret kastım yoktur. Boyle bir suclanmayla suclandığım icin uzuntuluyum. Benim ifade tarzım bazı kesimi rahatsız edebiliyor" dedi.
"BERAATİMİ İSTİYORUM"
Ataklı, "Yazı olarak konuşmalarım okunduğunda rahatsız edici gelebilir ancak televizyon ortamındaki konuşma tarzım jest ve mimiklerim dikkate alındığında rahatsız edici gelmemektedir. Bu hususun dikkate alınmasını istemiyorum. Suclamayı kabul etmiyorum, beraatimi istiyorum" diye konuştu. DAVAYA KATILMA TALEBİNDE BULUNULDUKadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) avukatı Mujgan Siyah Cevik ise "Olay tarihinde pandemi nedeniyle insanların eve kapandığı ve ekonominin zarar gorduğu bir donemde başortulu bir oğretmeni gundeme taşımak kabul edilemez. Nefret sucları topluma zarar vermektedir. Başortulu olanların bu nefret soylemleri nedeniyle zarara uğradığı bir gercektir" diyerek davaya KADEM adına katılma talebinde bulundu. Mahkeme, KADEM'in davaya katılma taleplerinin reddine karar verdi. Mahkeme, esas hakkındaki mutalaasını hazırlaması icin dosyanın savcıya gonderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.
İDDİANAMEİstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede 23 Mart tarihinde ozel bir televizyon programında yayın yapan Can Ataklı'nın uzaktan eğitim veren başortulu bir oğretmene yonelik sozleri nedeniyle "Halkı kin ve duşmanlığa tahrik veya aşağılamao sucundan 9 aydan 1 yıl 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılması isteniyor.
DURUŞMA ONCESİ ACIKLAMA
Duruşma oncesi Cağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı onunde KADEM adına acıklama yapan Avukat Mujgan Siyah Cevik, "KADEM olarak toplum değerlerimize karşı yapılan ayrımcılık, aşağılama ve hakaretlerine engel olmak uzere yılmadan mucadelemize devam edeceğiz" dedi.
(Fotoğraf)