Kastamonu'nun Bozkurt ilcesinde yaşayan Mehmet Calık, emekliliğinin ardından donduğu koyunde kurduğu muzede 200'e yakın eski eşyayı sergiliyor.
Calık, uzun yıllar İstanbul'da calışıp 2012 yılında emekli olduktan sonra memleketi Keşlik koyune dondu. Tarihe ve eski eşyalara merak duyan Calık, Anadolu kulturunu yaşatmak icin evinin altındaki boş dukkanda eski eşyaları sergilemeye karar verdi.

"Gecmişini bilmeyen geleceğini goremez." diyerek cevredeki koyleri dolaşan Calık, eski eşyaları topladı.
Calık'ın cağrısına destek veren yore halkı da kullanmadığı eşyaları sergilenmesi icin bağışladı.
Bazı eşyaları ise kendi imkanlarıyla alan Calık, coğu Osmanlı doneminden kalan ağac sofra, okka, ipli dirhemsiz terazi, gaz yağıyla kullanılan idare lambası, ocaklar, doldurma tufekler, kup, kase, plak ve kasetlerden oluşan yaklaşık 200 eseri bir araya getirdi.
Koye gelenlerin ilgi gosterdiği muzede tedavulden kalkmış paralar ile yaşamını yitiren koy sakinlerinin fotoğraflarının yer aldığı bir koşe de bulunuyor.
Calık, AA muhabirine, maddi ve manevi değeri bulunan muzeyi koyune kazandırdığını soyledi.
Eşyaların coğunun Osmanlı zamanından kaldığına işaret eden Calık, "Genclerimize bırakacak şekilde bu muzeyi kurdum, 8 sene oluyor burayı kuralı. Osmanlı zamanından kalan bu malzemeleri nasıl kullanmışlar, nasıl yaşamışlar, bilmeleri icin burayı kurdum. Burada 200-250 yıllık eşyalar var." dedi.
Calık, muzesine ziyaretcilerin ilgi gosterdiğini belirterek, "İnsanlarımız tarihini unutmasın diye, Anadolu kulturunu yaşatmak icin bu muzeyi kurdum. Kastamonu'dan, İnebolu'dan, Catalzeytin'den gelenler var. Onumuzdeki surecte muzeyi daha geniş bir dukkana taşıyacağım." diye konuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Semih Yuksel