Yuksekoğretim Kurulu (YOK), para karşılığı tez ve odev hazırlayan ve hazırlatan şupheliler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suc duyurusunda bulundu.
Suc duyurusu dilekcesinde, para karşılığı tez ya da odev yapılarak "nitelikli dolandırıcılık" ve "suca yardım" suclarını işleyen internet siteleri ve buralardan destek alarak universiteleri dolandırmaya teşebbus edenler hakkında kamu davası acılması talep edildi.
Dilekcede, başkaları icin para karşılığı tez ya da odev yapıldığı ve cevrim ici sınavlara mudahil olunduğu belirtilen internet sitelerinin ve sosyal medya hesaplarının acık adreslerine yer verildi.
Danışmanlık/tez yazım ofisleri yetkilileri ile bu yerlerden destek alarak tez, bitirme projesi, odev gibi bilimsel calışma ureterek kamu kurumlarını aldatanlar ve savcılıkca yapılacak soruşturma sonucunda tespit edilecek faillerin "dolandırıcılık", "nitelikli dolandırıcılık" ve "suca yardım etme" suclarından cezalandırılmaları istendi.
"Danışmanlık ofisleri" adı altında faaliyet gosteren tez yazım ofisleri gibi yerlere hazırlatılan veya bu yerlerden destek alınarak hazırlanan lisansustu tezlerin, bitirme projelerinin ya da odevlerin mezuniyet ve oğretim elemanı kadrolarına atanmak icin kullanılmasının muhtemel olduğu vurgulandı.
Turk Ceza Kanunu'nun nitelikli dolandırıcılık, dolandırıcılık ve suca yardım etme hukumlerinin bulunduğuna işaret edilen dilekcede, bu cercevede sucun asıl failinin tez, bitirme projesi, odev gibi calışmayı yapanlar olduğu, şikayet başvurusuna konu olan ve benzeri danışmanlık/tez yazım ofislerinin ise "yardım eden" sıfatıyla suca ortak olacakları kaydedildi.
Bu kapsamda faaliyet gosteren danışmanlık/tez yazım ofislerinin yetkilileri ile bu yerlerden destek alarak tez, bitirme projesi, odev gibi bilimsel calışma ureterek kamu kurumlarını aldatanlar hakkında Turk Ceza Kanunu'nun 39, 157 ve 158'inci maddeleri uyarınca kamu davası acılması istendi.
Tezlerin iptalinin yanı sıra hapis ve para cezaları da ongorulebiliyor
Mevzuata gore tezini, odevini ya da bitirme projesini başkasına hazırlattığı tespit edilen oğrencinin bu calışması iptal edilebiliyor. Turk Ceza Kanunu'nda, bu kapsamda "dolandırıcılık" sucu işleyenlere 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve adli para cezası, "nitelikli dolandırıcılık" sucu işleyenlere 3 yıldan 10 yıla kadar hapis ve adli para cezası, sucun işlenmesine yardım eden kişiye sucu işleyene verilen cezanın yarısı kadar hapis cezası ongoruluyor.
YOK, sınav guvenliği konusunda universiteleri uyarmıştı
YOK tarafından Sınav Guvenlik Tedbirleri konusunda butun universitelere gecen yıl kasım ayında yazı gonderilerek uzaktan veya cevrim ici yapılan sınavlarda, sınav guvenliği icin gerekli tedbirlerin alınması istenmişti.
Yazıda, son donemlerde uzaktan/cevrim ici yapılan sınavlarda kopya cekildiğine veya bazı oğrencilerin yerlerine başkalarını sınava soktuklarına ilişkin ceşitli bildirimler yapıldığına işaret edilerek, "Sınav notlarının, oğrencilerin gercek kazanımlarını doğru bir bicimde yansıtması yuksekoğretim sistemimize guven acısından son derece onemlidir. Universitelerimizde ders veren butun oğretim elemanlarımızın yanı sıra yoneticilerimiz de sınav guvenliğini sağlayacak her tur onlemi almakla yukumludurler." ifadelerine yer verilmişti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Selma Kasap