Uretimde yaşanan bu artışın faydası sadece ic piyasa ile sınırlı kalmadı. Uretimde yaşanan artış ile birlikte odun komurunun ihracat rakamları da kısa sure icerisinde oldukca yukseldi. Elde etmesi zor ve ekonomik değeri yuksek olan odun komuru ihracatı henuz emekleme aşamasında olduğunu soyleyen Boris Volfman, ozellikle son beş yılda kat ettiği mesafe goze alındığında ilerleyen donemde cok daha yuksek bir ticari potansiyele ulaşacağı ifade etti.
[h=3]Uretim oldukca zahmetli[/h]Komur deyince Turkiye'de akla ilk olarak Zonguldak gelse de odun komuru uretimi Turkiye'nin bircok farklı noktasında yapıldığını belirten Boris Volfman, "Uretim icin ilk aşamada Orman İşletme Mudurluğu'nun belirlediği orman vasfını kaybetmiş ağaclar kesiliyor. Ayrıca şunu da bilmek gerekir ki odun komuru uretimi icin en kaliteli ağac turu meşe ve portakal ağacıdır. Eski portakal bahcelerinden dolayı Adana yoresi şu an odun komuru uretiminde buyuk potansiyel taşıyor. Kesilen ağaclar bir araya toplanıp guneşte kurutuluyor. Kurutulan ağaclar daha sonra hava girmeyecek şekilde ozenle yakılarak odun komuru haline getiriliyor. Elde edilen urun maliyet acısından diğer komurlerden kat be kat pahalı olduğu icin henuz evlerde kullanılması mumkun değil. Ortalama ureticiden cıkış maliyeti 3,5-4 lira olan odun komurunun kilosu donemsel olarak değişmekle birlikte piyasada 5-6 lira civarında satılmaktadır. Hobi amaclı mangal ve otel, restoran gibi işletmelerin mutfaklarında cokca kullanılmakla birlikte kurşun kalem uretimi dahil bircok alanda da yine odun komurunden yararlanılmaktadır." dedi.
[h=3]2023 yılında ihracat 20 milyon dolara ulaşacak[/h]Her ne kadar ic piyasada odun komuru icin oldukca fazla talep olsa da Turkiye urettiği bu urunu aynı zamanda dışarıya da ihrac ettiğinin altını cizen Boris Volfman, "TUİK rakamlarına gore son beş yılda odun komuru ihracatı neredeyse 10 katına ulaştı. 2016 yılının Ocak-Ekim donemini kapsayan ilk on aylık zaman diliminden Turkiye 619.730 dolarlık odun komuru ihracatı gercekleştirirken 2020 yılının aynı doneminde elde edilen ihracat geliri 5.792.466 dolara ulaştı. Her yıl katlanarak artan odun komuru ihracat gelirlerinin 2023 yılında 20 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Sektorun hızla buyumesi ve ic piyasa kadar dış talebin de gunden gune artması bu alanda yatırım yapacak kişiler icin de bircok avantajı beraberinde getiriyor." ifadelerini kullandı.
[h=3]İsrail en buyuk alıcı konumunda[/h]Turkiye'de uretilen odun komurleri Brezilya'dan İsvicre'ye kadar pek cok ulkeye ihrac edildiğini soylen Boris Volfman, "Yapılan bu ihracatta ise en buyuk alıcı konumundaki ulkelerden birisi de İsrail. 2020 yılının ilk on aylık doneminde Turkiye 1.118.125 dolarlık odun komuru ihracatı ile en cok ihracatı bu ulkeye gercekleştirdi. İsrail'in ardından en cok odun komuru ihrac edilen ulke ise Turkiye'nin guney komşusu Irak oldu. Irak 2020 yılının ilk on ayında Turkiye'den 504.398 dolarlık odun komuru ithal etti. Listenin ucuncu sırasında ise 503.719 dolarlık ihracat ile yine bir Ortadoğu ulkesi olan Urdun yer aldı. TUİK istatistiklerinde dikkat ceken noktalardan birisi de İsrail'in sadece 2020 yılında değil 2017 yılından beri odun komuru alımında acık ara farkla birinci olması durumu. İsrail 2019 yılında 1.012.691 dolar, 2018 yılında 750.578 dolar, 2017 yılında ise 771.082 dolarlık odun komurunu Turkiye'den ithal etmiş." dedi.
Boris Volfman acıklamalarına şoyle devam etti: "Tum bu talep ve ticari potansiyele rağmen odun komuru ureticileri bu alanın oldukca bakir bir alan olduğunu ve herkesin basit bir şekilde bu sektore giremeyeceğini duşunuyor. Yatırım icin oncesinde ciddi bir araştırma yapılması gereken odun komuru piyasası onumuzdeki 10 yılda ureticisi icin oldukca kazanclı olmaya devam edeceği sinyallerini veriyor."