ERZURUM'da yaşayan ilkokul mezunu Kıbrıs gazisi Ergun Cınar (69), emekli olduktan sonra yeteneğini keşfetti. Hicbir eğitim almadan gerceğini aratmayan bircok tarihi eser ve cocukluğunun gectiği mekanların taştan minyaturunu yapan Cınar, gorenlerin beğenisini toplarken, emeğini gosterebileceği bir sergi acmayı planlıyor.
Erzurum'da yaşayan evli ve 5 cocuk babası Ergun Cınar, hevesle başladığı minyatur yapımına tutkuyla bağlandığını belirtti. Cınar'ın bin bir zahmetle yaptığı minyaturler ise gerceğini aratmazken gorenlerin de beğenisini topluyor. Zamanının buyuk bir bolumunu kendisine ait ofiste minyatur yapımına harcayan Cınar, ticari kaygısının olmadığını belirterek harcadığı emeği gostermek icin bir sergi acmak istediğini soyledi.

Evinin bir bolumu ile ofisinin tamamını yaptığı minyaturlerle dolduran Cınar, eskiden yaşadığı hatıralarını da calışmalarında canlandırdığını belirtti. Cocukluğunda gorunce etkilendiği tarihi eserleri, aklında kalan mimari yapıları o donemleri anarak minyatur calışmalarına yansıtan Cınar, gecmişte yapamadığı bircok şeyin icinde ukde olarak kaldığını belirterek heveslerini yerine getirmenin mutluluğunu yaşadığını soyledi.
İlkokul mezunu olduğunu ve eğitim alamamanın verdiği burukluğu dile getiren Cınar, minyatur yapına nasıl başladığını şoyle anlattı:
"İcimde yıllar boyunca okumamanın verdiği bir burukluk vardı. Bu duşunceler hep aklımdan gecerdi. Genclikte, hayvancılık ve mandıracılık yapardım. Sonrasında emekli oldum, bircok resme baktım ve aklımda kaldı. Yaşım ilerleyince hevesim de vardı ve maket yapmaya başladım. Minyatur yapımı konusunda herhangi bir ustalığım yok. Koyumuzde, İlhanlardan kalma Coban Koprusu, kumbet, Osmanlı tandır ocağı, aşhane ve akrabalarımızın da bir değirmeni vardı. O değirmenin donuşu, un oğutmesi cok guzel olurdu. O zamanlar tabi ben cocuktum bunlar hep aklımda kalan hatıralar. Ben de o gunleri canlandırmak istedim.
Bu iş zamanımı bayağı alıyor. Kullanılacak taşları buluyorum, spiralle kesiyorum. Her şeyini tek başıma yapıyorum. Bir minyaturun yapımı yaklaşık 3 ila 4 ayımı alıyor."
Minyaturleri satmayı duşunmediğini ifade eden Cınar, "Minyatur yaparak sadece zaman geciyorum. Bunun ticaretini yapmadım ama sergi acmayı duşunuyorum. Yaptığım eserler cok beğeniliyor. Elimden geliyor, her şeyin minyaturunu yapabilirim cunku benim icimde bu iş var. Mesela Malabadi Koprusu'nu hic yakından gormedim ama videoları izleyerek, resimlerine bakarak yapabilirim. Bazı calışmalar yapabilmek icin muhendise ihtiyac duyuyorum. Yapacağım mimarinin olcumlerini bilmem gerekiyor ki, ona gore kucultup, buyuterek hesaplama yapmam gerekiyor" dedi.
Calışmalarını ofiste yetiştirdiği nar ve portakallar arasında yapan Cınar, bir minyatur calışmasının 500 ila 700 lira mal olduğunu belirtti.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı