SİVAS'ta 3 yıl once actıkları fırında katmer, corek, pide ve koy ekmeği gibi yoreye ozgu urunler ureten Gulumser Ozdemir ile eltisi Aysel Ozdemir erkeklere taş cıkartıyor. İnşaatlarda calışmak icin sık sık yurt dışına cıkan eşleri Baki ve Asım Ozdemir'in gitmesini istemeyen iki eltinin bir işletme acma kararı uzerine acılan fırında, şimdi aile bireyleri de calışıyor. Kocaları da fırında eşlerine yardım ediyor.
Kentte Alibaba Mahallesi'nde yaşayan Gulumser Ozdemir ile eltisi Aysel Ozdemir, eşleri Baki ve asim Ozdemir'in yurtdışında calışmalarını istemedikleri icin 3 yıl once bir işletme acma kararı aldı. Aralarında yapacakları işi belirlemek icin plan yapan 2 elti, oncelikle pasta yapıp satmak istedi. Daha sonra Seyrantepe Caddesi uzerinde boş bir fırın olduğunu fark ettiler. Daha once ekmek yapma tecrubeleri olan 2 elti kullanılmayan fırını kiraladı. Fırında katmer, corek, pide ve koy ekmeği gibi yoreye ozgu urunler ureten Gulumser ile eltisi Aysel Ozdemir kısa surede ilgi gordu. Gulumser'in eşi Baki ile Aysel Ozdemir'in eşi Asım da eşlerine fırında yardım ediyor. Kentte ilk kez bir fırında kadın calıştığı goren vatandaşlar ise durumu şaşkınlık ve memnuniyetle karşılıyor.
'BİZ YANIMIZDA OLMALARINI İSTİYORDUK'
Eltisiyle eşleri yanlarında kalsın diye iş arayışına giren Gulumser Ozdemir, "Ev hanımıydım. Sonrasında eltimle bu işi kurduk. Eşlerimiz calışmak icin yurt dışına gidiyordu. Cocuklarımız babalarını goremiyorlardı ve hep birlikte olalım istedik. Hepimiz bir arada olalım diye boyle bir işi imkanı oluşturduk. Eskiden anneannelerimiz, annelerimiz bu işi zaten evlerde yapıyorlardı biz de biliyorduk. Mahalle fırınlarında kendimize pişiriyorduk. İlk once pasta turleri yapmak istiyorduk. Burayı da gorunce zaten biliyoruz, bu işi yapalım dedik. Kadınlarımız bizleri daha cok sevdiler, daha cok ilgilendiler bizimle ve buyuk destek gorduk onlardan. Boyle girişimci kadınların olması ne guzel diyorlar. Yarım torba unla başladık biz bu işe ve işlerimiz şu an cok iyi hatta yetiştiremiyoruz. Urunlerimiz, koy ekmekleri olduğu ve ekşili maya ile yaptığımız icin sevilerek tuketiliyor" dedi.
Aysel Ozdemir ise, "Eşlerimizin sabit bir işlerinin olmayışından yurt dışına calışmak icin gittiğinden bu fırını acmaya karar verdik. Koyde evimizde surekli yaptığımız bu ekmekleri annelerimizden, anneannelerimizden oğrendik. Biz de yapmaya karar verdik bu işi ticarete doktuk. Kucucuk bir şeyle başladık, şu an buyuduk, işimizi buyuttuk. Daha da buyumeyi hedefliyoruz. Kadın arkadaşlarımızın buraya gelip gonul rahatlığıyla calışmalarını istiyoruz. Onceleri iki kişiydik, ama şu an beş kişi calışıyoruz. İnşallah bunun devamı gelir. Devletimizden de destek bekliyoruz bu konuda. Daha da buyutelim işimizi. Hanımlar calışsın istiyoruz" diye konuştu.
'DAHA DA İLERLEMEK İSTİYORUZ'
Gulumser Ozdemir'in eşi Baki Ozdemir(41), "Yurt dışına gidiyorduk calışmak icin. Sonra eşlerimizle oturup konuştuk. Ne yapalım derken boyle bir işe girmeye karar verdik. Bu işi de bildikleri icin ekmek fırını acalım istedik. Bu şekilde başladı maceramız. Cok şukur şu an devam ediyoruz. Eşim ve kardeşimin hanımı bu dukkanı actılar. Biz de yanlarında onlara yardımcı olmaya calışıyoruz. Cok şukur aldığımız tepkiler de guzel. Şu an memnunuz işimizden, daha da ilerlemek istiyoruz. İnşallah yolumuz acık" ifadelerini kullandı.
Fırının muşterilerinden Tarık Şahin, "Benim annem yaşlı ve ben onunla kalıyorum. Diğer ekmeklerden alıyorduk ama yaşlı olduğu icin yemesinde biraz sorun oluyordu. Ben 1 seneye yakın ekmeklerimi buradan alıyorum. Ekmekleri harika, bayatlamıyor ve cok guzel. Ekşili maya olduğu icin ve diğer katkı maddeleri olmadığı icin hem sağlıklı hem de yemesi cok lezzetli. Bir hanımefendinin boyle bir şeye girişmesi gercek takdir edilecek bir durum. Tebrik ediyorum" dedi
Muşterilerden Bekir Kartal ise, "Ben devamlı muşterisiyim buranın. Hanımeli ekmek deyince Sivas'ta bir numara. Sadece kadınlar işletiyor burayı. Kadınlar yaptıkları icin daha farklı ekmekleri. Gece 3 bucukta geliyorlar. Akşam 8-9 gibi gidiyorlar ama yine de yetiştiremiyorlar. Kadınlar daha iyi fırıncılık yapıyor" ifadelerini kullandı.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı