ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Yardımcısı Mike Pence'e, "anayasanın 25. ek maddesini" kullanarak Başkan Donald Trump'ı gorevden alma cağrısı yapan tasarıyı kabul etti.
ABD'de Demokratlar, 6 Ocak'taki Kongre baskınının sorumlusu olarak gordukleri Başkan Trump'ın gorevden alınmasına yonelik ilk adımı attı.
Temsilciler Meclisinin gundemine getirdikleri tasarı ile Demokratlar, Başkan Yardımcısı Pence'e, "Anayasanın 25. ek maddesini" kullanarak Trump'ı gorevden alması cağrısında bulundu.
Ancak oylama yapılmadan once Pence, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye bir mektup gondererek, "anayasanın 25. ek maddesini devreye sokmayacağını" zaten bildirdiği icin Meclisteki oylama sembolik olmanın otesinde bir anlam taşımıyor.
Tasarıyla ilgili tartışma bolumunde soz alan Demokratlar şiddetli bir şekilde Trump'ı eleştirirken, Cumhuriyetci vekiller ise "Demokratların tek dertlerinin Trump'tan kurtulmak olduğunu" savundu.
Tasarıya 223 evet, 205 de hayır oyu verilirken, oylamada sadece bir Cumhuriyetci vekilin evet oyu kullandığı goruldu.
Soz konusu tasarı, Pence'e, Trump'ın gorevden alınması konusundaki cevabını Kongreye iletmesi icin 24 saat sure tanıyor.
Pence'in gundeminde 25. ek madde yok
Pence, tasarının oylamasından once Pelosi'ye gonderdiği mektupta, anayasanın 25. ek maddesini kullanarak Trump'ın gorevden alınmasına yonelik herhangi bir adım atmayacağını bildirmişti.
Pence, mektubunda, "25. maddeyi devreye sokmak gibi bir eylemin ulkemizin cıkarına olduğunu ya da anayasa ile uyuştuğunu duşunmuyorum." ifadesini kullanmıştı.
Trump da, dun yaptığı acıklamada, "anayasanın 25. ek maddesinin kendisi icin sıfır risk teşkil ettiğini" dile getirmişti.
ABD Anayasası'nın 25. ek maddesi, bir ABD başkanının gorevini yerine getiremeyeceğine kanaat getirilmesi durumunda, başkanın gorevden alınarak yerine başkan yardımcısının gecici olarak gorevi devralması surecini duzenliyor.
Maddenin uygulanması icin ise Pence'in başkanı gorevden alma kararına kabine uyelerinin salt coğunluğunun destek vermesi gerekiyor.
Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, onceki gun yaptığı acıklamada, Pence'in Trump'ı gorevden alma konusunda adım atmaması durumunda carşamba gunu Trump'a karşı azil maddesini oylayacaklarını belirtmişti.
Temsilciler Meclisinde kabul edilmesi beklenen azil maddesinin Senato gundemine ne zaman geleceği ise belirsizliğini koruyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Hakan Copur