DOGU Karadeniz'de son gunlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin uzerinde seyrederken, bahcelerde yakılan anız ateşleri, ortu ve orman yangınlarına neden oluyor. Karadeniz Teknik Universitesi (KTU) Orman Fakultesi Oğretim Uyesi Prof. Dr. Ertuğrul Bilgili, "Kırsalda yaşayan vatandaşlar bahce ve arazilerindeki kesim artıklarını yakarak temizlerken yangınlara zemin oluşturuyor" dedi.
Doğu Karadeniz'de son haftalarda hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin uzerinde seyretmesi ile bahcelerde yakılan anız ateşleri ortu ve orman yangınlarına neden oldu. Bolgede bir gunde Trabzon, Rize, Artvin ve Ordu'da 23 farklı noktada yangın cıktı. Orman Bolge Mudurluklerine bağlı ekiplerin yanı sıra belediye itfaiye ekiplerinin de mudahale ettiği yangınların tamamı sonduruldu. Karadeniz Bolgesi'nde son aylarda azalan yağışlar ve şiddetli ruzgarlar nedeniyle yangın riskinin devam ettiğini soyleyen uzmanlar, yeni yangınların oluşmasına fırsat verilmemesi icin vatandaşlara uyarılarda bulundu.
'GECEN YIL DA YAŞAMIŞTIK'KTU Orman Fakultesi Oğretim Uyesi Prof. Dr. Ertuğrul Bilgili, Doğu Karadeniz'de kısa yangın sezonu olarak bilinen sonbahar ve kış mevsimlerinde yangınların oluştuğunu soyledi. Prof. Dr. Bilgili, "Bolgemiz buyuk oranda yapraklı orman zonundan oluşmakta ve sonbaharda yapraklarını dokmektedir. Sonbahar sonu ve kış aylarında dokulen yapraklar ozellikle guneyli kuru ruzgarlarla kurutularak yanmaya hazır hale gelmektedir. Gecmiş yıllarda da aynı şeyi yaşamıştık, bu yıl da aynısını yaşıyoruz" dedi.'YANGIN TEHLİKESİ YUKSEK'Meteorolojik tahminlere dayanarak onumuzdeki birkac gun boyunca yangın tehlikesi oluşabileceğini belirten Prof. Dr. Bilgili, "Havanın ısınmaya başladığını sıcaklığın yukseleceğini ve kuru ruzgarların daha etkili şekilde olacağını gorebiliyoruz. Ozellikle bugun mevcut tahminler gercekleşirse yangın tehlikesinin yuksek olabileceğini ve bugunlerde dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayabiliriz. Kırsalda yaşayan vatandaşlar bahce ve arazilerindeki kesim artıklarını yakarak temizlerken yangınlara zemin oluşturuyor. Zannediyorum onumuzdeki gunlerde de bu tur yakmalar sonucunda cıkacak yangınlara şahit olabiliriz" dedi.