ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, anayasanın 25. ek maddesini kullanarak Başkan Donald Trump'ın gorevden alınmasına yonelik herhangi bir adım atmayacağını acıkladı.
ABD'de Kongre baskınının ardından, 25. ek maddeyi kullanarak olayların sorumlusu olarak gorulen Trump'ı gorevden alması icin Kongreden sık sık cağrı alan Pence sessizliğini bozdu.
Trump'a karşı anayasanın 25. ek maddesinin kullanılmasını ongoren tasarının oylaması oncesi Pence, Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi'ye bir mektup gonderdi.
Pence, mektubunda, "25. maddeyi devreye sokmak gibi bir eylemin ulkemizin cıkarına olduğunu ya da anayasa ile uyuştuğunu duşunmuyorum." ifadesini kullandı.
İtidal cağrısında bulundu
Gecen hafta, Trump'ın kendisine yaptığı "secim sonuclarını reddet" cağrısına da uymadığını anımsatan Pence, "Şimdi de Temsilciler Meclisinin, ulkemiz tarihindeki bu kadar ciddi bir doneminde siyasi oyunlar oynamasına alan acmayacağım." goruşunu paylaştı.
Pence, 25. ek maddeyi kullanarak Trump'ı gorevden almanın kotu bir emsal oluşturacağı konusunda uyarıda bulunarak, bu maddenin yalnızca başkanın sağlık sorunları nedeniyle gorevini yapamaması durumunda devreye sokulması gerektiğinin altını cizdi.
Ulkede son donemdeki gerginliğe de işaret eden Pence, "Kongrenin her bir uyesini, daha fazla bolucu eylemlerden kacınmaya davet ediyorum. ABD'nin bir sonraki başkanı olacak Joe Biden'ın yemin torenine hazırlanırken, tansiyonun duşurulmesi ve ulkemizin birleşmesine yonelik cabalarımızda bizimle calışın. Ben de gelecek yonetime, hukumetin duzenli bir şekilde devredilmesi icin iyi niyet cercevesinde uzerime duşeni yapacağım." ifadelerini kullandı.
Trump yanlıları Kongreyi basmıştı
Trump'ı destekleyen on binlerce gosterici 6 Ocak'ta Washington'daki Ulusal Park'ta toplanmış ve ABD Kongresine yurumuştu.
Polis barikatlarını aşan bir grup gosterici Kongreye girmiş ve ulkede infiale yol acan goruntuler ortaya cıkmıştı.
Cıkan catışmalarda biri polis 5 kişi olmuş ve olayların bastırılması icin Kongreye ABD Ulusal Muhafız birlikleri sevk edilmişti.
Olayların ardından Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'e, olayları azmettirdiği gerekcesiyle Trump'ı anayasanın 25. maddesi kapsamında gorevden alması cağrısında bulunmuştu.
Demokratlar dun de Trump'a yonelik azil surecinin başlatılması icin karar tasarısı sunmuştu.
Anayasanın 25. ek maddesi nedir?
ABD Anayasası'nın 25. Ek Maddesi, bir ABD başkanının gorevini yerine getiremeyeceğine kanaat getirilmesi durumunda, başkanın gorevden alınarak yerine başkan yardımcısının gecici olarak gorevi devralmasını iceriyor.
Maddenin uygulanması icin ise Pence'in başkanı gorevden alma kararına kabine uyelerinin salt coğunluğunun destek vermesi gerekiyor.
Pence'in boyle bir adım atması durumunda ise Trump'ın Kongreye bir mektup gondererek karara itiraz etme hakkı bulunuyor. Pence ve kabine uyelerinin ise bu kararı savunmaları icin 4 gun suresi bulunuyor.
4 gunluk surenin sonunda Kongre bir oylama yapıyor ve her iki kanatın 3'te 2'sinin desteğini alması durumunda Trump gorevden alınabiliyor. Bu da karara 67 Senator ve 290 Temsilciler Meclisi uyesinin destek vermesi gerektiği anlamına geliyor. Ayrıca, kabine yerine Kongre de başkanın gorevini yapıp yapamayacağını değerlendirmek uzere kendi bunyesinde bir ekip de kurabiliyor ancak Amerikan medyasına yansıyan haberlerde, Pence'in bu yonde bir adım atmayı duşunmediği bildiriliyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Dildar Baykan