ABD Başkanı Donald Trump, 6 Ocak'ta ABD Kongresi'ne yonelik saldırının duzenlenmesinin ardından kendisiyle ilgili gundeme gelen "gorevden alınma" baskısını risk olarak gormediğini ileri surdu.
Trump, Texas eyaletine yaptığı ziyaret sırasında, goc akışını engellemek gerekcesiyle Meksika sınırına orulen duvarı ziyaret etti ve bilgi aldı.

Burada yaptığı konuşmada Trump, Twitter ve diğer sosyal medya platformlarının kendisinin hesaplarını askıya alması hakkında, "İfade ozgurluğu hic olmadığı kadar saldırı altında" yorumunu yaptı.
Trump, başkanın gorevini yapamaması durumunda, başkan yardımcısı tarafından gorevden alınmasına olanak tanıyan 25. ek madde tartışmalarına da değinerek, "25. ek madde benim icin sıfır risk teşkil ediyor. Ancak bu madde Joe Biden'a ve Biden yonetimine olumsuz olarak geri donecek. Biden, ne dilediğine dikkat et" ifadelerini kullandı.
Kongre baskınının ardından yaptığı "itidal" cağrısını tekrarlayan Trump, "Şimdi ulkemiz icin iyileşme zamanı. Şimdi barış ve sukunet zamanı" dedi.
Trump, Kongre'ye yonelik saldırıya katılanlara tepkisini dile getirerek, "Carşamba gunu milyonlarca vatandaş, ABD Kongre'sinin basılıp, koridorlarında dolaşıldığını gordu. Yonetimim boyunca hep soylediğim gibi, Amerikan tarihi ve geleneklerine saygı duymamız gerektiğini duşunuyorum. Bugun burada bulunmamızın nedeni de Amerika'da hukukun ustunluğunu korumamız ve guvenlik guclerimizi desteklememiz gerektiğini bir kez daha vurgulamak" dedi.
Teksas eyaletine yapacağı ziyaret oncesinde de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, ust duzey siyasetciler de dahil olmak uzere pek cok kişinin, gectiğimiz yıl George Floyd'un olumu sonrasında ulkede cıkan olayların, Kongre binasında yaşananlara gore daha endişe verici bulduklarını da sozlerine ekledi.
"Ben şiddet istemiyorum, hic istemedim" yorumunu yapan Trump, baskın olayı oncesinde kentte yaptığı mitingteki konuşmasının "tamamen uygun" olduğunu savundu.

Trump, Kongre binasının basılmasından once destekcilerine yaptığı konuşmada, "Olumune savaşın. ve kıran kırana bir mucadele vermezseniz, artık bir ulkeniz olmayacak" demişti. Demokratlara gore bu sozler bir ayaklanma cağrısıydı.
Kendisine yonelik azil sureci hakkında ise Trump, "Azil sureci, siyasi tarihimizdeki en buyuk cadı avının devamıdır. Kesinlikle cok sacma. Bu azil sureci, buyuk bir ofkeye yol acıyor" diye konuştu.
[h=3]Soruşturma suruyor[/h]ABD'de Kongre binasına Trump'ın destekcilerince yapılan eşi gorulmemiş saldırı, ABD kamuoyundan ve dunyadan buyuk tepki toplamıştı. 5 kişinin yaşamını yitirdiği saldırı neticesinde yuzlerce kişi hakkında soruşturma başlatıldı.
FBI ve Adalet Bakanlığı yetkilileri, olayla ilgili soruşturma hakkında bugun basın toplantısı duzenledi.
Yetkililer, 160'tan fazla soruşturma dosyası olduğunu belirterek, "FBI'ya şimdiye kadar 100 bin goruntu ve fotoğraf gonderildi. Daha fazlasını bekliyoruz" dedi ve bunun uzun sureli bir soruşturma olacağını kaydetti.
FBI yetkilileri olay oncesinde olası şiddet olaylarına ilişkin istihbarat bulunduğunu aktardı.