Trabzon Ticaret Borsasında (TTB) gecen yıl 5 milyar 476 milyon 860 bin liralık urunun işlem gorduğu bildirildi.
TTB'den yapılan acıklamaya gore, 1926 yılında kurulan ve Turkiye'nin en eski borsalarından olan TTB'de 2020 yılında gercekleşen işlem hacmi, bir onceki yıla gore yuzde 31,77 arttı.
Borsada 2019 yılında 4 milyar 156 milyon 104 bin liralık urun işlem gordu, gecen yıl ise bu rakam 5 milyar 476 milyon 860 bin liraya ulaştı.
Gecen yıl işlem goren urunlerin 3 milyar 432 milyon 262 bin liralık kısmını (yaklaşık yuzde 63'unu) fındık oluşturdu. Fındığı, 1 milyar 746 milyon 302 bin lirayla yaş cay yaprağı alımlarının da dahil olduğu ceşitli gıda maddeleri, nebati yağ ve margarinler izledi.
Hububat ve mamulleri ile bakliyatlar ise 244 milyon 749 bin lirayla ucuncu sırada yer aldı. Borsada işlem goren urunlerin geri kalanını ise canlı hayvan, ham deri ve bağırsaklar ile ceşitli maddeler oluşturdu.
Acıklamada değerlendirmelerine yer verilen TTB Yonetim Kurulu Başkanı Eyyup Ergan, İpek Yolu guzergahı uzerinde bulunan Trabzon'un, tarihten gelen bir ticaret merkezi olduğunu belirtti.
Trabzon'un sanayi ve başta fındık ile cay olmak uzere tarımsal uretiminin giderek arttığını bildiren Ergan, şunları kaydetti:
"Trabzon fındıkta dış ticaretin yuzde 50'ye yakın kısmını gercekleştiriyor. Biz bu gercekten yola cıkarak 2003'ten beri fındıkta verim ve kaliteyi artırmak icin projeler uyguluyoruz. Fındıktaki hedefimiz yaşlı bahcelerin farklı sistemlerle yenilenmesi, boylece daha cok ve kaliteli uretim yapıp, daha cok dış satım gercekleştirip, yıllık 2 milyar dolar civarında olan ihracat gelirini katlamaktır."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Tuğba Yardımcı