Ucuncu sayısı yayımlanan araştırma raporuna gore dijital uygulamalar her gecen gun satınalma ve tedarik yonetiminin ayrılmaz bir parcası olurken, gecmiş donemler ile kıyaslandığında satınalma ve tedarik sureclerinin neredeyse tamamını hem daha yuksek oranda hem de daha artan bir ivme ile etkilediği goruluyor.
EMEA Bolgesi'nden30'a yakın ulkeden 250'si satınalma yoneticisi olmak uzere 400'den fazla katılımcının yer aldığı ve Turkiye'nin de 73 yanıt sayısı ile yuksek duzeyde katılım gosterdiği araştırma kapsamında; satınalma organizasyonlarının stratejik oncelikleri, dijital yol haritaları ve gelecek yatırımlar, COVID-19'un satınalma sureclerinin dijitalleşmesi uzerindeki etkisi ile dijital kullanım alanları ve gozlemlenen değer başlıkları ele alındı.

Araştırma sonuclarına gore satınalma dunyasının odağında Dijital Donuşum bulunuyor.
• Mevcut durum, satınalma birimlerini temel operasyonlara yeniden odaklanmaya teşvik etse de dijital donuşum zorlu bir konu olmaya devam ediyor.
• Satınalma sureclerinin dijital donuşumu onemli yatırımlarla desteklenmeye devam ederken, yıllar icinde istikrarlı bir şekilde ilerleyip, beklenenden daha hızlı şekilleniyor.
• Satınalma uygulamalarının dijital donuşumu, temel uygulama alanlarında gorulebiliyor ve ceşitli kısa vadeli gelişim perspektifleri sunuyor.
• Dijital cozumlerin optimum seviyede kullanımı, satınalma organizasyonlarında onemli performans kazanımları sağlıyor.
• Dijital donuşum projeleri icin temel başarı faktorleri arasında, satınalma sureclerinin secilen cozume uyarlanması ve değişim yonetimine buyuk bir yatırım yapılması ana faktorler olarak tanımlanırken, teknoloji veya entegrator seciminin nispeten daha duşuk oneme sahip olduğu goruluyor.

Turkiye bulguları
Araştırmanın Turkiye bulgularına gore, Turkiye icin satınalma alanında dijitalleşme on planda olmaya devam ediyor.
Turkiye'de alternatif tedarik kaynağı araştırma ve tedarikci ilişkileri yonetimi (SRM) ikinci stratejik oncelik olurken, satınalma birimlerinin dijital donuşume yatırım yapması Avrupa'ya kıyasla daha yakın goruluyor.
Turkiye'de, tedarikci araştırma, dijital donuşum ve inovasyon Avrupa'ya gore daha yuksek onceliğe sahip, ancak yetenek kazanımı ve gelişimi Avrupa'ya gore daha duşuk oncelikli değerlendiriliyor.
Bir diğer onemli sonuc; Turkiye'de satınalma birimleri tarafından kullanılan dijital cozumlerde tedarikten sozleşmeye (source to contract – S2C) sureclerinin dijitalleştirilmesi ve tedarik zinciri izlenebilirliği on planda yer alıyor. Turkiye, tedarik zinciri izlenebilirliği ve dijital pazaryerleri alanlarında Avrupa'daki diğer şirketlere gore ileri seviye dijital uygulamaya sahip bulunuyor. Turkiye icin gelecek iki yıllık satınalma dijitalleşme yol haritasındaki ilk oncelik veri analizi ve gorselleşme olarak değerlendiriliyor.
Kaynak: Bultenler