WhatsApp'ın 'Gizlilik İlkesi'nde yaptığı değişikliği kabul etmeyenlerin uygulamayı 8 Şubat'tan itibaren kullanamayacağı acıklamasına tepkiler surerken, Avukat Abdi Yaşar, "İyi niyetli bir uygulama değil. Kişisel bilgilerin, kime gideceği belli değil. Bizim ulkemizde 'Kişisel Verileri Koruma Kanunu' var. WhatsApp, Turkiye'de şube acmış olsaydı, bizim kanunlarımıza tabi olacaktı ama şube acmıyor. Vatandaşın kişisel bilgileri, onune tehdit olarak da gelebilir" dedi.
Haberleşme uygulaması WhatsApp, gectiğimiz gunlerde 'Gizlilik İlkesi'ni guncellediğini acıkladı. Buna gore, ancak yeni sozleşmeyi onaylayanlar uygulamayı kullanmaya devam edebilecek. Uygulamayı kabul etmeyenler ise 8 Şubat'tan itibaren WhatsApp'ı kullanamayacak. WhatsApp'ın 'Gizlilik İlkesi'nde yapılan değişikliklerin 'Kişisel Verileri Koruma Kanunu'na uygun olmadığını soyleyen Avukat Abdi Yaşar, DHA'ya şu acıklamaları yaptı:

"Turkiye'de WhatsApp'ın yaklaşık 50 milyon kullanıcısı var. WhatsApp bugunlerde, vatandaşlarımıza şunu soyluyor; 'Ben senin kişisel verilerini, kişisel bilgilerini depolayıp gerektiğinde başka sosyal mecralarda kullanacağım.' Bu kullanıcının, acık rızasıyla gercekleşecek olan zorunlu bir uygulama. Bu sozleşmeyi imzalamayanların da 8 Şubat'tan itibaren hesabını kapatacağını acıkca beyan ediyor. Gerek uluslararası hukuk kapsamında gerekse ulkemizde bu uygulama, hukuka aykırı. Kişiler arası goruşmelerin bu şekilde kayda alınması ve ucuncu kişilerle paylaşılması yasak. WhatsApp, Avrupa İnsan Hakları Sozleşmesi'ni biliyor. Buna rağmen Turkiye'de bilgilerin paylaşılmasını zorunlu hale getiriyor. Oysa dunyada 2 milyar insan bu uygulamayı kullanıyor." 'TURKİYE'DE ŞUBE ACMADIĞI İCİN YASALARIMIZI UYGULAMAYACAK'WhatsApp'ın 'Gizlilik İlkesi'ni kabul eden kullanıcıların kişisel bilgilerinin paylaşılmasından kaynaklanan hukuki sorunların Turkiye'de mahkemelerde cozume tam olarak kavuşturulamayacağını hatırlatan Yaşar, "WhatsApp, Turkiye'de şube acmadı. Bu yuzden WhatsApp'ın iyi niyetli olduğunu duşunmuyorum. Vatandaşın kişisel bilgilerinin yarın onune bir tehdit olarak gelmeyeceğini bilemiyoruz. Cunku sozleşmelerinde ayrıntı yok. Bu genel bir sozleşmedir. WhatsApp'ın bu durumda geri adım atması gerekir. Aksi takdirde sorunlar yaşanacaktır. WhatsApp'ı sadece vatandaş değil bircok siyasi de kullanıyor, buradan ulkenin gizli sırları ile bilgilerinin ele gecirilme riski de var. Vatandaşın uyanık olup, sozleşmeyi imzalamaması gerekiyor" dedi.VATANDAŞI BEKLEYEN TEHLİKELER NELER?'Gizlilik İlkesi'nin vatandaşları nasıl etkileyeceğini ise avukat Yaşar, şoyle ifade etti: "Kişisel verileriniz depolanacak. Gerektiğinde diğer sosyal mecralarda kullanılacak. Mesela, siz ayakkabı almak istiyorsunuz. Bir arkadaşınıza sordunuz. Hemen sosyal medya hesaplarınıza ayakkabı reklamları gelecek. ya da bir arkadaşınıza ozel fotoğraf gondereceksiniz. Bu fotoğrafın başka yerlerde paylaşılıp, paylaşılmadığının tedirginliğini yaşayacaksınız. Buna benzer sorunlarla karşılaşmamaları icin vatandaşlarımıza onerimiz, sozleşmeyi kabul etmemeleri olacaktır. Bu dayatılan sozleşme hukuka aykırıdır. Her turlu kişisel bilgilerinizin, konuşmalarınızın, beğenilerinizin ya da kızgınlıklarınızın kime gideceği belli değil. Bizim kanunlarımızda 'Kişisel Verileri Koruma Kanunu' var. Ancak bu kanun, Turkiye'de şubesi olmayan WhatsApp ile sorun yaşadığınızda cok da pratik olmayacak." SOZLEŞME OKUNMADAN KABUL EDİLDİYeni sozleşmeyi eleştiren vatandaşlardan Kezban Polat (19), "WhatsApp'ı yıllardır kullanıyorum. Ancak sozleşmeyi yanlışlıkla ve okumadan imzaladım. Hic guvenmiyorum, kullanmayı duşunmuyorum. Verilerim paylaşılırsa bununla ilgili suc duyurusunda bulunabilecek miyim? Bilmiyorum" dedi.Nazlı Demir de (24), WhatsApp'ı ilk cıktığında reklamsız ve ucretsiz olması nedeniyle tercih ettiğini anlatarak, "Herkes kullandı, gruplar kurduk. Şu an veri guvenliğimizin olmaması nedeniyle tercih etmeyeceğim. Cunku pazarlama, reklam ve satış amaclı olarak bilgilerimizin kullanılması beni rahatsız ediyor. Bu yuzden başka bir programa gececeğim" şeklinde konuştu.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı