CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gokcel, "Turk ciftcisi borclarını odeyemiyor, hacizlerle elinde, avucunda ne varsa alınıyor." dedi.
Gokcel, Meclis'te duzenlediği basın toplantısında, Turk tarımının AK Parti doneminde en karanlık gunlerini yaşadığını savundu.
"Turk ciftcisi borclarını odeyemiyor, hacizlerle elinde, avucunda ne varsa alınıyor." diyen Gokcel, ciftcinin urettiği urunun para etmediğini ve surekli zararda olduğunu kaydetti.
Gokcel, "Ciftciler yok olurken tarım kredi kooperatifleri ustune bir de haciz darbesi vuruyor. Ciftcide ne traktor ne besleyecek hayvan ne de ekip dikecek tarla kalmadı. Deyim yerindeyse ciftci uretmeye calıştığı icin cezalandırılıyor. İktidardan bu konularla ilgili hicbir ses yok. Sağır sultan." ifadesini kullandı.
Tarım sektorune butceden verilen desteğin ciftciyi ve ureticiyi tarıma kusturecek hale geldiğini ileri suren Gokcel, ciftcilerin artık toprağını, hayvanını satıp uretimi bırakmanın derdinde olduğunu soyledi.
Turk ciftcisinin en buyuk sorunlarından birisinin de SGK primlerinin yuksekliği olduğunu belirten Gokcel, "Eskiden ciftciler, tarım Bağkur'u oduyordu. Kendi adına uretim yapan ciftciler, 3-5 dekarda uretim yapıyordu. O zamanki sistemde primler 15 gun uzerinden hesaplanıyor, devlet ciftciye sosyal guvenlik konusunda bu şekilde destek veriyordu. Bugun ciftciler aslında cok fazla kazanan iş adamlarının odediği sosyal guvenlik primine yakın prim oduyorlar. 30 gun uzerinden prim oduyorlar." değerlendirmesinde bulundu.
Konuya ilişkin bir kanun teklifi verdiklerini ifade eden Gokcel, "Bu kanun teklifiyle, ulkemizdeki azalan ciftci sayımız, kırsal nufusumuz inanıyorum ki yeniden artacak, ulkemiz tarımsal uretimde hak ettiği yere ulaşacak." dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Alper Atalay