Konya Ovası'nda kuraklığın ekim alanlarındaki bitki cıkışı ve gelişimini olumsuz etkilemesi uzerine bazı ciftciler, tarlasını sulamaya başladı.
Son 3 ayda, uzun yılların ortalamasının yarısı kadar yağış alan Turkiye'nin "tahıl ambarı" Konya'da, kışın da kurak gitmesi ciftcileri telaşlandırdı. Bazı ciftciler, tarlasını suladı.
Selcuk Universitesi Ziraat Fakultesi Oğretim Uyesi Prof. Dr. Suleyman Soylu, AA muhabirine, son yıllarda yağış azlığı ve rejimindeki değişikliğin, tarımsal uretimi olumsuz etkilediğini soyledi.
Konya Ovası'nın, yıllık ortalama yağışın en az gorulduğu yerlerden biri olduğuna işaret eden Soylu, "Ekim, kasım ve aralıkta duşen yağış miktarı, uzun yıllar ortalamasının cok altında. Sulama imkanı olanlar, bu yıl 2-3 defa cıkış suyu vermek zorunda kaldı. Bu da maliyeti şimdiden artırdı. Bolgemizde, hububat cıkışlarında asıl sorun kırac alanlarda." diye konuştu.
Soylu, duşen yağışların ise etkili olmadığına işaret ederek, "Ocak ayı icindeki yağış, sıkıntılı tarlaların kaderini belirleyecektir. Havaların mevsim normallerinin uzerinde sıcak olması da hububat ekim alanlarını olumsuz etkiledi. Rekolte kaybı konusunda yorum yapmak zor. Mart başlarında ovanın durumu ortaya cıkacaktır." şeklinde goruş bildirdi.
"İlk kez bu mevsimde sulama yapıyorum"
Cumra ilcesinde, tarlasında sulama malzemelerini seren ciftcilerden 23 yaşındaki Ali Gurbuz de bugune kadar ocak ayında sulama yapmadıklarını anlattı.
Yağış azlığına bağlı hububatın toprak ustune cıkamadığını ifade eden Gurbuz, "Normalde mart ayına kadar araziye cıkmazdık. İlk kez bu mevsimde sulama yapıyorum. Kırac yerlerde de Allah yardımcımız olsun, durum sıkıntılı. İnşallah bu hafta yağışları bekliyoruz. Sulamaya 15 gun once başladık." ifadelerini kullandı.
"Tek umudumuz yağışlar"
Ciftcilerden Hayrettin Altun ise ciftcilerin sulama telaşında olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Bu aylarda hic sulama yapmazdık. Şu an tarlaların yeşermesi icin sulamaya başladık. Kırac arazilerde durum ciddi. İlerisi icin bir tahminde bulunmak zor. Daha once boyle bir durumla karşılaşmadık. Sulama imkanı bulan komşularımız tarlalarda calışıyor. Tek umudumuz yağışlar. Bu hafta yağış tahmini var. İnşallah beklediğimiz yağmur duşer."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Abdullah Doğan