OSMANLI'nın Balkan seferlerinde Sipahi askerleri ile toplarını gecirdiği Edirne'deki tarihi Kazan Koprusu, Karayolları Genel Mudurluğu'nun calışmasıyla toprak altından gun yuzune cıkarılarak aslına uygun restore edildi. Koprunun 16'ncı yuzyılda, Balkan seferlerine gidecek Osmanlı askeri icin Fil Deresi'nin uzerine yapıldığını soyleyen tarihci Altay Bayatlı, "Kazan Koprusu, tek gozlu yapılmıştır. Tek gozlu kopruye gore buyuk yapılmasının nedeni de askeri sefere yonelik olmasından dolayıdır" dedi.
Edirne, 88 yıl başkentlik yaptığı Osmanlı'dan gunumuze kalan tarihi yapılarıyla dikkat cekiyor. Bulgaristan'a acılan Kapıkule Sınır Kapısı yolu uzerimde bulunan ve halk arasında 'Kazanova' olarak da bilinen 'Kazan Koprusu', Karayolları Genel Mudurluğu'nce 2017 yılında toprak altından cıkarılıp, aslına uygun restore edildi. Kitabesi calındığı icin mimarı ozellikleri bilinmeyen kopru, Osmanlı'nın Balkan seferlerine giderken, sipahi askerleri ve topların taşınması icin 'Fil Deresi' uzerine yapıldı.

'KAZANOVA KOPRUSU TOPRAK ALTINDA KALDIĞI İCİN KORUNMUŞ'
Kazan Koprusu'nun Osmanlı'nın en onemli eserlerinden biri olduğunu soyleyen sanat tarihcisi Altay Bayatlı, "Fil Deresi uzerinde kurulan kopru, Kapıkule Sınır Kapısı yolu uzerinde. Neredeyse 400 yıllık kopru, 1990'lı yıllarda Karayolları tarafından kavşakta bırakıldı. Uzulerek soyluyorum ki koprunun de bir kısmı tamamen kavşak icin bitirilmiş durumda. Keşke biraz daha kavşak uzak yapılsaydı da kopru insanların kullanımında, tarihi eser olarak kalabilseydi. Bu tip Osmanlı koprulerinden Edirne'den bizim Cisr-i Mustafa Paşa dediğimiz Svilengrad bolgesine kadar uc, dort tane daha var. Pek coğu gunumuze ulaşamamış, bu kopru de toprak altında kaldığı icin biraz korunabilmiş" dedi.
'OSMANLI BALKANLARA BU KOPRUDEN GECTİ'
Koprunun, askerlerin ve top arabalarını rahatlıkla gecirilebilecek şekilde inşa edildiğine dikkat ceken Bayatlı, "Osmanlı orneğinde cok gorduğumuz bir kopru mimarisi. Normal de yayaların gecmesi icin yapılan taş kopruler oldukca kucuk ve dar. Ama burada tek gozlu geniş bir kopru yapıldığını goruyoruz" diye konuştu. Bayatlı, şunları soyledi: "Kanuni Sultan Suleyman'ın Lala Mustafa Paşa ile enteresan bir anısı vardır, coğu kişi bu dizeleri bilebilir. Evliye Celebi Seyahatnamesi'nde şoyle aktarıyor; Budin seferine giderken Kanuni Sultan Suleyman diyor ki Lala Mustafa Paşa'ya 'İhsan eyle de senin koprunden gecelim, paşam.' Mustafa Paşa da 'Donuşte gecersiniz' diyor. Kanuni de kızıyor ve 'Minnet ile korkma gulu al eline suseni. Gecme namerd koprusunden ko aparsın su seni' diyor. Kanuni rivayete gore atını nehre suruyor. Boğulma tehlikesi geciriyor. Daha sonrasında da sadrazamı azlediyor. Bu koprunun bir de boyle oykusu var."
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Ali Can ZERAY