Kış mevsiminin zorlu gectiği Ağrı'da buyuk bir kısmı donan Murat Nehri'nde vatandaşlar, dondurucu soğuklarda buzları kırarak balık avlıyor.
Yaz aylarında farklı işlerde calışarak ailelerinin gecimini sağlayanlar, dondurucu soğukların ardından yuzeyi buz tutmaya başlayan Murat Nehri'nde balık avına başladı.

Aralarında hobi amaclı balık tutanların da olduğu bir grup, sabahın ilk saatlerinde yer yer buz tutan nehre gelip hazırlıklarını yaptıktan sonra işe koyuluyor. Nehrin kenarındaki buzlar baltalarla kırıldıktan sonda balık tutmak icin geleneksel olarak kullanılan el yapımı "dirgen tor" ve "serpme" ismi verilen ağlar suya bırakılıyor. Tahtalarla buzlara vurulup ses cıkarılarak balıkların ağlara takılmasının kolaylaştırılması isteniyor.
Dondurucu soğuklarda ve zorlu bir mucadelenin ardından cuvallara doldurulan balıklar Ağrı-Van kara yolunun kenarında satılmaya calışılıyor.
"Balık avı icin baltalarla buzu kırıp delik acıyoruz"
Nehirde balık avlayan İsmail Cabuk, AA muhabirine, bolgede kışın cetin gectiğini, bu yuzden balık avlarken zorlandıklarını soyledi.
Balık avlayanların arasında ekmek mucadelesi verenlerin yanı sıra az da olsa hobi amaclı bolgeye gelenlerin bulunduğunu belirten Cabuk, şunları kaydetti:
"Turkiye'nin en soğuk illerinden birisi Ağrı'dır. Bizim 6 aylık kışımız cok cetin geciyor. Her yer buz tuttu. Elle yapılan 'dirgen tor' dediğimiz aleti nehirdeki buzları kırarak yer acıp suya bırakıyoruz. Kışın bu torlarla cok balık avlıyoruz. Bugun 4 kiloya yakın balık avladık. Babam da balık avlıyordu ve kendimi bildim bileli ben de ondan oğrendiklerimle devam ediyorum. Ben hobi amaclı balık avlamaya geliyorum ve bunu cok seviyorum. Biz balık avlarken cok zevk alıyoruz."
Buzlar cozulunceye kadar nehirde balık avladıklarını anlatan Cabuk, zaman zaman cocuklarının da kendisine eşlik ettiğini sozlerine ekledi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Abdullah Soylemez