
Bilecik'in Osmaneli ilcesinde guc birliği yaparak kooperatif catısı altında toplanan kadınlar, belediyenin tahsis ettiği tarihi konakta urettikleri Lefke bezi ve yoresel yiyeceklerle hem ilceyi tanıtıyor hem de aile butcelerine katkı sağlıyor.
Osmaneli'nden bir grup kadın, gecmişi milattan once 8000'li yıllara dayanan ve bircok medeniyete ev sahipliği yapan ilcenin eski adıyla anılan Lefke bezi dokumacılığını yaşatmak icin 4 yıl once Osmaneli Kadın Girişimi Uretim ve İşletme Kooperatifini kurdu.
Kuruluş aşamasında kooperatife Ticaret Bakanlığınca 185 bin, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından 500 bin lira destek sağlandı.
Kooperatifin uyeleri, Osmaneli Belediyesince restorasyonu tamamlanarak kendilerine tahsis edilen tarihi konakta eğitim alıp dokuma tezgahlarının başında calışmalarını surduruyor.
Kadınlar ayrıca ayva ve nar lokumu, tarhana, salca gibi yoresel yiyecekleri uretip ilk elden tuketiciye ulaştırıyor.
Osmaneli Belediye Başkanı Munur Şahin, AA muhabirine, kadın girişimcilerin hayallerine ortak olmak amacıyla tarihi konağı kooperatife tahsis ettiklerini soyledi.
Kooperatifi, yoresel urunleri ayağa kaldırmak icin yaptıkları calışmaların neticesi olarak gorduklerini belirten Şahin, şunları kaydetti:
"Kadınların şu an en etkin olduğu kısım, Lefke bezi dokuması. Salca, ayva ve nar lokumu, tarhana, hediyelik eşya gibi urunlerimizi bu tarihi konakta uretiyorlar. İlcemize gelen turistlere elimizde ne varsa bunları sunmaya calışıyoruz. Kadın girişimcilerimiz turizm anlamında ilcemizin mihenk taşı. Kooperatif orta olcekli bir fabrika konumunda. Kadınlarımızın gucu ve isteğiyle bu kooperatif daha da buyuyecek."
Dokuma oğreticisi Gulay Durak da tarihle ic ice olan şehirdeki konakta Lefke bezini yeniden canlandırmaya calıştıklarını vurguladı.
İlmek ilmek işledikleri urunleri tuketicilere ulaştırdıklarını dile getiren Durak, "Bu tarihi mekanda dokuma ve diğer işlemlerimizi gercekleştiriyoruz. Bir eğitimle başlayan calışmalarımızda, kooperatif olup devlet desteğini de aldıktan sonra yeni hedeflerimize doğru ilerliyoruz. Kadınlar burada aldıkları eğitimler sonrasında para kazanarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor." dedi.
"Burada cok mutluyuz"
Kooperatif uyelerinden Gulsum Unal, uretim icin her gun heyecanla konağa geldiğini ifade etti.
Devletin her zaman yanlarında olduğunu anlatan Unal, "10 kadın bir araya gelerek kooperatif kurduk. Devletimiz sağ olsun, bize destek verdi. Belediye Başkanı Şahin'in de desteğiyle bu tarihi yapıda calışmalarımıza devam ediyoruz. Burada cok mutluyuz, aile ekonomimize de destek sağlıyoruz." diye konuştu.
Havva Ertekin, onceden dokumacılığıkla ilgili hicbir bilgisinin olmadığını, bunu kursta oğrendiğini, geleneksel dokumaya yenilikler katarak uretime devam ettiklerini belirtti.
Canan Şahin ise kooperatif catısı altında uretime katılmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Birliğimizi bozmadan burada calışmaya devam ediyoruz." ifadesini kullandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Tayyib Hoşbaş