Doğal guzellikleri ve el değmemiş koylarıyla turistlerin tatil adresi olan Muğla'daki muze ve oren yerlerini 2020'de 475 bin 950 kişi ziyaret etti, 6 milyon 160 bin lira gelir sağlandı.
Bircok turist, deniz, kum ve guneşin yanı sıra gecmişi binlerce yıl oncesine uzanan antik kentler ile buralarda gun yuzune cıkarılan eserlerin sergilendiği muzeleri gezmek icin Muğla ve turistik ilcelerini tercih ediyor.

AA muhabirinin, İl Kultur ve Turizm Mudurluğu verilerinden derlediği bilgiye gore, gecen yıl kent merkezi ve ilcelerindeki 5 muze ve kazı calışması devam eden 12 oren yerini yeni tip koronaviruse (Kovid-19) rağmen 475 bin 950 kişi ziyaret etti, bu ziyaretlerden 6 milyon 160 bin lira gelir elde edildi.
Bodrum ilcesindeki "Saint John Şovalyeleri"nin inşa ettiği ve Bodrum Kalesi'nde kurulu Bodrum Sualtı Arkeoloji Muzesi, iki yıllık restorasyon calışmalarının ardından gecen yıl ziyarete acıldı. Muzeyi 79 bin 400 kişi ziyaret etti. Yine Bodrum'daki Zeki Muren Muzesi'ni 41 bin 618, Mausoleion Anıt Muzesi'ni ise 12 bin 10 kişi gezdi.
"Sedir Adası en cok ziyaret edilen oren yeri"
Altın sarısı kumu ve mavinin farklı tonlarını bir arada barındıran deniziyle ilgi ceken Sedir Adası, gecen yıl yine ziyaretci akınına uğradı. Marmaris'e yaklaşık 25 kilometre uzaktaki ada, antik yerleriyle de yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi. Sedir Adası, gecen yıl 64 bin 942 ziyaretci sayısına ulaştı.
En cok ilgi goren ikinci oren yeri Datca ilcesindeki Kinidos Antik Kenti oldu. Kovid-19 nedeniyle bu yıl kapılarını 15 Haziran'da acan Knidos, gecen yıl 55 bin 190 ziyaretciyi ağırladı. Bulunduğu ozel konumu nedeniyle antik kente karadan ve denizden ulaşılması cazibesini de artırıyor.
Kentte en cok ziyaret edilen ucuncu oren yeri ise Kayakoy oldu. Kesin korunacak hassas alanlar arasındaki Kayakoy oren yeri, her yıl cok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Kayakoy'u de gecen yıl 46 bin 152 kişi gezdi.
"Cumhurbaşkanının ziyareti ilgiyi artırdı"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Yatağan ilcesindeki Stratonikeia Antik Kenti'ni ziyaretinin ardından oren yerine ilgi de arttı.
UNESCO Dunya Mirası Gecici Listesi'ndeki 3 bin yıllık kenti gecen yıl 14 bin 20 kişi gezdi. Helenistik, Roma, Bizans, Menteşe Beyliği, Osmanlı ve Cumhuriyet donemlerinde onemini surduren Stratonikeia'da 12 ay kazı calışması yurutuluyor.
Bolgedeki diğer muze ve oren yerlerini de cok sayıda kişi ziyaret etti.
"Muğla kultur turizminde onemli bir merkez haline geldi"
İl Kultur ve Turizm Muduru Zekeriya Bingol, AA muhabirine yaptığı acıklamada, Muğla'daki bircok antik kentin UNESCO Dunya Mirası Gecici Listesi'nde yer aldığını soyledi.
Milas'taki Karia Kralı Hekatomnos'a ait mezar ve cevresinde elde edilen buluntular, Becin Kalesi, Kayakoy, Lagina, Stratonikeia, Kaunos, Kinidos, Euromos, Labranda ve Tloss'un da aralarında bulunduğu tarihi zenginliklerle ilgili calışmaların surduğune değinen Bingol, "Kentte yurutulen kazı calışmaları ve gun yuzune cıkarılan binlerce eserle Muğla, kultur turizminde de onemli bir merkez haline geldi." dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Durmuş Genc