
Adıyaman'ın Kahta ilcesinde yaşayan 42 yaşındaki girişimci, 20 yıldır yaptığı kuyumculuğu bırakarak kurduğu ciftlikte solucan gubresi uretiyor.
1350 metrekare kapalı alanda kurduğu tesiste 4 kişiye istihdam sağlayan girişimci, 200 milyon solucanla yılda yaklaşık 200 ton gubre ureterek, ciftcilere satıyor.
Osman Okan, AA muhabirine, 20 yıl kuyumculuk ve inşaat işiyle uğraştığını, her gun aynı işi yapmaktan sıkılarak insanlara daha faydalı olabilmek icin arayışa girdiğini anlattı.
Araştırmaları sonucunda en faydalı şeyin organik besin olduğunu, bunun yolunun da tamamen doğal şekilde uretilen solucan gubresinden gectiğini belirten Okan, kuyumculuk mesleğinden vazgecerek tesis kurmaya karar verdiğini dile getirdi.
2 bin 735 metrekare alan uzerine tesis kurduğunu ve 2018'de 3 milyon 600 bin solucanla uretime başladığını ifade eden Okan, şu anda ise 200 milyon solucanla gubre urettiğini kaydetti.
"İnsanların organik beslenmelerine katkıda bulunduğum icin cok huzurluyum"
Gunde 500 kilogramın uzerine yılda ise yaklaşık 200 ton solucan gubresi urettiklerini belirten Okan, şoyle konuştu:
"Bu işe başlayacağımı soylediğimde cevremdeki kimse inanmıyordu. Kuyumculuğu bırakıp solucan gubresi uretmek herkese tuhaf geliyordu. Ama sabah evden cıkıp akşama kadar işyerinde oturup tekrar eve gelmekten bıkmıştım. Cok duşunme aşamasından sonra bu işi yapmaya karar verdim. Akşam eve bedensel olarak yorgun fakat huzurlu gidiyorum. 20 yıl kuyumculuk yaptım ama bu işi yaptığım kadar mutlu olamadım. Organik urun yetiştirmede solucan gubreleri cok sık kullanılıyor. İnsanların organik beslenmelerine katkıda bulunduğum icin cok huzurluyum."
Solucan gubresinin daha cok meyve, sebze ve cicek uretiminde tercih edildiğini aktaran Okan, gecen yıl 4 donumluk alana ektikleri cileğin cok rağbet gorduğunu, bu gubreyi kullanan ciftcilerin diğerlerini kullanmayı bıraktığını anlattı.
Okan, gubreleri paketledikten sonra başta Adıyaman olmak uzere ceşitli illere gonderdiklerini sozlerine ekledi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / İsmail Kaya