Enerji Piyasası Duzenleme Kurumu (EPDK), doğal gazda piyasa işletmecisinin, organize toptan doğal gaz satış piyasasında katılımcı risklerinin yonetilmesini sağlayarak teminatların hesaplanması, uygulanması ve muhafazası gibi faaliyetlerini sadece Piyasa İşletim Usul ve Esasları'na (PUE) gore değil, Vadeli Doğal Gaz Piyasası İşletim Usul ve Esasları'nda (VGPUE) belirlenen koşullar cercevesinde de gercekleştirmesine karar verdi.
EPDK'nin Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası Yonetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmeliği Resmi Gazete'nin bugunku sayısında yayımlandı.?
Buna gore, vadeli doğal gaz piyasasında işlem yapmak isteyen piyasa katılımcıları, Standart Taşıma Sozleşmesi (STS) ve Surekli Ticaret Platformu (STP) katılım anlaşmasına ilave olarak Vadeli Doğal Gaz Piyasası (VGP) katılım anlaşmasını da imzalayacak. VGP katılım anlaşması STP katılım anlaşması suresince gecerli olacak.
???????Boylece piyasa katılımcısı sıfatını kazanan sistem kullanıcıları, VGP katılım anlaşmasını imzalamak ve VGPUE'de belirtilen diğer hususları yerine getirmek kaydıyla VGP'de işlem yapmaya hak kazanacak. Her piyasa katılımcısı, piyasa işlemlerinin uzlaştırılmasını temin ederek, STP ve VGP katılım anlaşması gereğince piyasa işletmecisini aracı olarak atamakla yukumlu olacak.
Ote yandan, piyasa işletmecisi tarafından acıklanacak gunluk referans fiyat ve gunluk gosterge fiyatını da kapsayan fiyatlar, kesinleşmiş eşleşmelerin fiyatlarından ve teslim gununden hareketle PUE ve VGPUE hukumleri cercevesinde hesaplanacak. Piyasa işletmecisi, taşıtanların iletim sistemindeki dengesizliklerinin uzlaştırılmasını, İletim Şebekesi İşleyiş Duzenlemelerine İlişkin Esaslar (ŞİD), PUE ve VGPUE'de belirtilen koşullar cercevesinde iletim şirketi adına ay sonunda gunluk bazda gercekleştirecek.
Piyasa işletmecisi, vadeli doğal gaz piyasasında, piyasa katılımcılarının bir veya birkacının temerrude duşmesi halinde ise oluşabilecek zararların ilgili piyasa katılımcılarının teminatlarını aşan kısmı icin kullanılmak uzere temerrut garanti hesabı oluşturacak.
Bu yonetmelik ve VGPUE kapsamında, VGP'de sunulan teklifler piyasa katılımcıları arasında ayrım gozetilmeksizin değerlendirilecek. Piyasa işlemleri, seans suresince surekli ticaret esasına dayanarak, STP uzerinde gercekleştirilecek. Piyasa işlemlerinin uzlaştırmasında, her bir kesinleşmiş eşleşmenin sonucunda oluşan eşleşme fiyatları kullanılacak.
STP'de piyasa katılımcıları tarafından verilen teklifler sonucunda meydana gelen eşleşmeler, piyasa işletmecisi tarafından yonetmelik, PUE ve VGPUE cercevesinde onaylandığında kesinleşmiş eşleşme statusu kazanacak.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Buşranur Begcecanlı