
Cin'den gelen 3 milyon doz koronavirus aşısının incelemesi, bu hafta ortasında tamamlanacak. Perşembe veya cuma gunundenitibaren ilk aşıların vurulmaya başlayacağı belirtildi. Aşıların Turkiye genelinde dağıtımına başlandı. Sağlık Bakanlığı daha once aşı olacak sağlık personelinin belirlenmesi icin ilgili kurumlara yazı gondermişti. Bu doğrultuda talep eden sağlık personeli ile 65 yaş ustu kronik rahatsızlığı olan vatandaşlara sırasıyla aşı yapılacak.
[h=3]İKİNCİ PARTİ OCAKTA[/h]Cin aşısının ikinci partisi de bu ay icinde Turkiye'ye gelecek. Yine 14 gunluk inceleme aşamasından sonra oncelikli gruplara uygulanmasına devam edilecek. Bu arada, Alman BioNTech firmasının geliştirdiği aşının 500 bin dozdan oluşan ilk partisinin de 10 gun icinde Turkiye'ye gelmesi bekleniyor. Bilim Kurulunda yapılan değerlendirmelerde, Alman aşısının alerjisi olanlara uygulanması doğru bulunmadı. Bu aşı Turkiye'ye ulaştıktan sonraki 14 gunluk inceleme surecinin ardından, hangi şartlarda ve kime uygulanacağına dair planlama kamuoyuna duyurulacak.
[h=3]14 DEĞİL 28 GUNLUK ARA[/h]Aşının 14 gun arayla yapılacağının acıklanmasına rağmen sonrasında bu surenin 28 gune cıkarılması kamuoyunda tartışmalara sebep olmuştu. Sebebinin, aşının ilk dozu ile ikinci dozu arasındaki surenin uzun olmasının, antikor oranının artması şeklinde acıklanmıştı. Kuruldaki değerlendirmelerde; gonullu denemelerinde 28 gun sonra yapılan aşının urettiği antikorun, 14 gun sonra yapılan dozun urettiği antikorun iki katı olduğu tespit edildi. Ayrıca Turkiye'de vakaların duşuş trendine girmesinin de aşılar arasındaki surenin acılmasında etkin olduğu kaydedildi.
[h=3]RIZA BELGESİ ALINACAK[/h]Aşı yapılacak vatandaşlardan, kendi rızasıyla aşı olduğuna dair "Onam belgesi" alınacak. Uzmanlar, diğer aşılarda alınmayan bu belgenin koronavirus aşısı icin mecburi tutulmasının sebebini, "Salgın doneminde acil olarak uygulamaya koyduğun bir aşıyı vuruyorsun. Ruhsat işlemleri tamamlanmamış, acil kullanıma karar vermişsin, biraz da sorumluluğu vatandaşla paylaşmak icin boyle bir imza yontemi getiriliyor" şeklinde acıkladı.
[h=3]OCAK-ŞUBAT KRİTİK[/h]Turkiye gazetesinin haberine gore, Bilim Kurulundaki değerlendirmelerde, Şubat sonuna kadar gececek surecin kritik olduğu, aşıya rağmen tedbirlere devam gerektiği, en ufak bir gevşemenin, vaka yayılım hızını yeniden artıracağına dikkat cekildi. Uzmanlar, "Şubat sonuna kadar onemli bir oranda aşılama yaparsak marttan itibaren vaka yayılımı, hız keser. Haziran-temmuz gibi cok daha rahatlarız. Onemli olan onumuzdeki iki ayı tedbirlere uyup hızlıca aşılama yapılması. Bu iki ay kritik bir donemec" değerlendirmesini yapıyor.
[h=3]YUZ YUZE EĞİTİM[/h]Bu hafta sonuna kadar gunluk vaka sayılarının 7 binlerin altına inmesi beklenirken, 15 Şubat'tan itibaren kademeli olarak yuz yuze eğitime gecilmesi gundemde. Kafe-restoran gibi işletmelerin ise kısa vadede acılmasının doğru olmayacağı dile getiriliyor.
[h=3]POZİTİFLİK YUZDE 35'TEN YUZDE 5'LERE DUŞTU[/h]Başta buyukşehirler olmak uzere, korona testlerinde %30-35'lere cıkan pozitiflik oranının, son bir haftadır %5'lere kadar gerilediği belirtildi. Sağlık Bakanlığına sahadan gelen verilere gore, hastanelere test başvuruları azaldı, hem yoğun bakımlar hem de yatan hasta sayısında gozle gorulur duşuşler yaşanıyor. Ozellikle İstanbul'da testlerin pozitiflik oranı, belirgin şekilde geriledi. Gunluk vaka sayılarının da onumuzdeki birkac gun icinde 7 binlere kadar inmesi bekleniyor.