MİLLİ Eğitim Bakanlığı'nca pilot il olarak belirlenen Gaziantep'te, koronavirusle mucadele kapsamında Hacı Sani Konukoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne gonderilen tam otomatik makine ile maske uretimi hızlandı. İl Milli Eğitim Muduru Yasin Tepe, makine ile 24 saat calışılması durumunda gunluk 150 bin maske uretileceğini ifade etti.
Milli Eğitim Bakanlığı'nca belirlenen 3 il icinde bulunan Gaziantep'teki meslek lisesinde alınan siparişler doğrultusunda uretim yapılıyor. İl Milli Eğitim Muduru Yasin Tepe, makinenin 24 saat calışması neticesinde gunde 150 bin maske uretebileceklerini belirtti. Gelecek olan siparişleri karşılamaya hazır olduklarını ifade eden Tepe, kentteki liselerin pandemi krizi ilk başlamasının ardından ozveri ile maske uretim yaptıklarını soyledi. Milli Eğitim Bakanlığı'nca Turkiye'de sadece 3 şehre gonderilen ve Hacı Sani Konukoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin Tekstil ve Moda Tasarım bolumune kurulan tam otomatik makine ile maske uretimi 4 aşamadan oluşuyor. İlk etapta kullanılan kumaş belirlenen olculer ile maske boyutunda kesiliyor. Katlanıp, tellendikten sonra ultrasonik yapıştırmayla hazırlanan maskeler, dikime gonderiliyor. Jelatine gecen maskeler son olarak ultraviyole ışınların altından gecirilerek, uzerindeki tum bakteri ve mikroplardan arındırılıyor.
'150 BİNE YAKIN URETİM KAPASİTEMİZ VAR'İl Milli Eğitim Muduru Yasin Tepe, kentteki meslek liselerinde maske ve dezenfektan uretiminde kapasite arttırdıklarını soyledi. Tepe, gonderilen otomatik makine ile seri uretime gectiklerini ve gunluk 150 bine varan uretim yapabileceklerini kaydetti. Gelecek olan siparişleri karşılayacak kapasitede olduklarını belirten Tepe, "Gaziantep'te meslek liseleri acısından geldiğimiz noktanın cok iyi bir yer olduğunu gosteriyor. Şu anda liselerimizde uretimde kapasitemizin cok ustundeyiz. Cevre illerden bir talep olması durumunda tabii ki onların ihtiyacını seve seve karşılayabiliriz" dedi.'PANDEMİ BAŞLADIĞINDAN BU YANA URETİMİMİZ DURMADI'Hacı Sani Konukoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Muduru Mehmet Kar ise, mart ayında dunyada ve Turkiye'de pandemi krizi ilk başladığında ilk hamle gosteren okullardan biri olduklarını belirtti. El yapımıyla oğrenci ve oğretmenlerin başladığı maske dikiminin şu anda makineler ile yapıldığını ve ciddi uretim gercekleştiğini anlatan Kar, makineyi tam zamanlı kullandıklarında 150 bine varan maske uretebileceklerini soyledi.Pandemi başladığında bu yana okuldaki maske uretiminin durmadığını soyleyen Kar, gelecek olan siparişleri karşılamaya hazır olduklarını vurgulayarak, "Bakanlığımız tarafından Turkiye'de biri Gaziantep'te olmak uzere uc okul belirledi. Bu uc okula tam otomatik maske makinesi aldı. Biz de bu maske makinesinin kurulumunu okulumuza gercekleştirmiş bulunmaktayız. Makinemiz 24 saatte 150 bini bulan maske uretme kapasitesine sahip. Makinemizin ozelliği el değmeden 3 kat telli maske uretmesidir" diye konuştu.Mehmet Kar, okul bunyesinde uretilen maskelerin kentteki kamu kurumlarına gonderildiğini de sozlerine ekledi.

?

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Kadir GUNEŞ.Ahmet KILIC