TARIM ve Orman Bakanlığı'nca Karadeniz'de avlanan hamsinin yasal avlanabilir boy uzunluğunun altındakilerin oranının artması nedeniyle 10 gun sureyle getirilen hamsi avı yasağının ardından balıkcı tekneleri, istavrit ve mezgit avına ağırlık verdi. Kozlu Su Urunleri Kooperatifi Başkanı Ergun Kayhan, yasakların balıkcıları biraz olsun duşundurmesi gerektiğini belirterek, "Bugun işlediğimiz gunahları oteki dunyada nasıl odeyeceğiz onu bilmiyorum. Gunah işledik cok balığa karşı, deniz canlılarına karşı katliamlar yaptık. Bunun hesaplarını nasıl vereceğiz ahirette bilmiyorum" dedi.
Zonguldak'ta, balıkcı tekneleri tarafından hamsi sezonu umutlu başlasa da balıkların boylarındaki kucukluk endişe yarattı. Yasal avlanabilir boy uzunluğunun altında avlanan hamsiler, kamyonlarla yem fabrikalarına gonderildi. Gecen yıl 30 Aralık'ta Kilimli ilcesinde 4 balıkcı teknesine yasal mevzuata uygun olmayan hamsi avı nedeniyle ceza kesildi. Yem fabrikalarına goturulmek uzere kamyonlara yuklenen 30 ton hamsiye ise el konuldu. Zonguldak Valiliği ise onceki gun Sahil Guvenlik Bot Komutanlığı ekiplerinin denetimini paylaştı. Zonguldak acıklarında avlanan onlarca balıkcı teknesi ekiplerce denetlendi. Denetlemelere ait goruntuler de kamuoyuyla paylaşıldı. Denetimlerde yasak olan hamsi avlanıp avlanılmadığı ve diğer balık turlerinin de yasal mevzuata uygun avlanıp avlanılmadığı denetlendi.
Yasakla birlikte Zonguldak acıklarında istavrit avına ağırlık veren balıkcı tekneleri ise dron ile havadan goruntulendi. Kozlu Su Urunleri Kooperatifi Başkanı Ergun Kayhan, hamsinin biyolojik gelişimini tamamlayamadığı icin yasağın geldiğini ve olumlu karşıladıklarını soyledi. Şu anda Zonguldak acıklarında endustriyel avlanma yapan buyuk balıkcı teknelerinin bulunduğunu anlatan Kayhan, "Zonguldak acıklarında istavrit yasal mevzuata uygun olarak avlanıyor. Gelen balıklar denetleniyor. Valilik ve Sahil Guvenlik ekipleri sıkı kontroller yapıyor. Yasaktan once istavritin kasası 200 lirayken 8 Ocak gecesi 300 liraya cıktı. Alternatif olarak bir tek o kaldı. Şu an gelecek balığın kasası 350 lira olacağı haberi geldi" dedi. 'BALIĞA KARŞI COK GUNAH İŞLEDİK' Kayhan, bazı balıkcıların yasak olmayan Gurcistan sularında ise hamsi avına devam ettiğini ifade etti. Bunun da yanlış bulduklarını anlatan Kayhan, şoyle konuştu: "Onemli olan hamsideki dokme balıkcılık avı. Bu yasaklandı ama doğu kayıkları şimdi Gurcistan'a gidiyor. Orada onların fabrikası var. Orada daha fazlasını avlayacaklar. Orada denetim olmadığı icin daha rahat avlanıyorlar. Bu da bir sıkıntı. Deniz suyu şimdi duştu. 14 dereceye duştu. Balıkta derinlere cekiliyor. Bu da balıkcıların işini zorlaştırıyor. Bu fiyatlarda balıkları bu sezon yiyeceğiz ama şu var; bugun işlediğimiz gunahları oteki dunyada nasıl odeyeceğiz onu bilmiyorum. O cok onemli bir şey. Gunah işledik cok balığa karşı, deniz canlılarına karşı katliamlar yaptık. Bunun hesaplarını nasıl vereceğiz ahirette bilmiyorum. İcimden geldi soylemek istedim."

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Gurkay GUNDOĞAN