
Bedevi kelimesi, halk arasında colde yaşayan ya da gocebe bir hayat surdurerek cadırda kalan kişilere verilen isimdir. Ancak aynı kelime, aynı zamanda Hanefi mezhebine bağlı bir tarikata uye olan kimseler icin de kullanılmaktadır.
[h=3]BEDEVİ NE DEMEK?[/h]1. Colde yaşayan kişi.
2. Gocebe bir şekilde yaşayan ve cadırda kalan kişiler.
3. Bedevilik tarikatına mensup olan kimse, derviş.
4. Uygun, uyumlu.
Bedevilik: Bedevi olma durumu.
Bedevilik: 1300'lu yıllarda kurulan ve Hanefi mezhebine dahil olan eski bir Sunni tarikatı. (Bu tarikat bazı kaynaklarda Ahmediyye ya da Bedeviyye Tarikatı olarak da gecmektedir.)
BEDEVİ KELİMESİNE ORNEK
Sohbet meclisleri vecd icinde idi. Peygamberimiz (s.a.v) konuşurken etrÂfındakiler oyle buyulenir ve can kulağıyla dinlerdi ki, Hazret-i Omer -radıyallÂhu anh-'ın ifÂdesi vechile, başlarına bir kuş konmuş olsa, ucmadan saatlerce durabilirdi. O'ndan ashÂbına akseden edeb ve hay o derecede idi ki, kendisine suÂl sormayı bile -coğu kere- cur'et telÂkkî eder ve colden bir bedevî gelerek Hazret-i Peygamber'le sohbete vesîle olsa da, O'nun feyz ve rûhÂniyetinden istifÂde etsek diye beklerlerdi. (İbn-i Sa'd, I, 121, 365, 422-425; Heysemî, IX, 13.)
*****
Bedevînin biri, Mescid-i Nebevî'de kucuk abdestini bozmuştu. SahÂbîler hemen onu azarlamaya başladılar. Bunun uzerine Hazret-i Peygamber -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem-:
"–Adamı kendi hÂline bırakın. Abdest bozduğu yere bir kova su dokun. Siz kolaylık gostermek icin gonderildiniz, zorluk cıkarmak icin değil." buyurdu. (BuhÂrî, Vudû' 58, Edeb 80)
*****
Kız cocuklarının diri diri toprağa gomulduğu, kardeş kabilelerin birbirini boğazladığı, korkunc bir kan golu hÂlindeki bedevîlik colleri, O Rahmet Peygamberi'nin tebliğ ve irşÃ‚dıyla, nurlu medeniyet bahcelerine donuşmuştur.
*****
Hazret-i Omer (r.a), Yezid bin AbdullÂh'ı merkezden uzakta yaşayan bedevîlere Kur'Ân oğretmek icin gonderdi. Ebû SufyÂn'ı da bedevî kabîlelere giderek tahsil derecelerini tespit icin mufettiş tayin etti. O, ayrıca Medîne'de cocuklara Kur'Ân oğretmesi icin uc sahÂbîyi vazifelendirip her birine aylık 15 dirhem maaş bağladı. Yetişkinler de dÂhil, herkese kolayından en az beşer Âyet oğretilmesini emretti.