
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni tip koronavirus (Kovid-19) aşı uygulamasına ilişkin, "Ulkemize gelen aşıların kullanıma sunulabilmesi icin gereken test surecleri tamamlanır tamamlanmaz belirlenen oncelik sırasına gore uygulamasına gecilecektir. İnşallah belirlenen sıralamaya gore perşembe ve cuma gunu bu kampanyamız başlamış olacak." dedi.
Cumhurbaşkanlığı Kulliyesi'ndeki Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslenen Erdoğan, son 18 yılda 600 baraj, 590 hidroelektrik santrali ve 262 icme suyu tesisinin inşa edildiğini belirterek, bu yıl icinde ise depolama alanlarının hacmini 180 milyar metrekupe, sulanan alanların buyukluğunu 6,9 milyar hektara cıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.
Erdoğan, icme suyu yatırımlarını da suratlendirip, icme suyu kapasitesini 4,8 milyar metrekupe ulaştıracaklarını dile getirerek, sulama yatırımlarının hızla tamamlanabilmesi icin Devlet Su İşleri Genel Mudurluğunun butcesinin yaklaşık 2,5 kat artırıldığını soyledi.
Boylece mevcut su kaynaklarının hem tarımsal uretimde hem icme suyu hizmetlerinde en verimli şekilde kullanılmasını temin edeceklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Mevcut kaynakları en iyi kullanmanın asıl yolu tasarruftan geciyor. Acık sistemlerden kapalı sistemlere ve vahşi sulamadan basınclı sulama sistemlerine gecişe oncelik vererek su kayıplarını da azaltacağız. İcme suyunda da onemli bir tasarruf potansiyelinin olduğunu goruyoruz. Doğru yontemler ve bilincli tuketim ile sulamada yuzde 50'ye yakın tasarruf edebileceğimize inanıyoruz." diye konuştu.
Erdoğan, bu cercevede bir diğer onemli konunun enerji verimliliği olduğuna dikkati cekerek, enerjinin surdurulebilir kalkınmanın temel altyapısı olduğunu, enerji arzında hedeflere uygun bir seviyeye ulaşılmaması durumunda diğer atılımların başarıya ulaşma şansının kalmayacağının altını cizdi.
Bunun icin bir yandan yeni yatırımları devreye alırken diğer yandan da verimliliği artırmanın gayreti icinde olduklarını dile getiren Erdoğan, "Gectiğimiz 18 yılda yaptığımız yatırımlarla ulkemizin enerjide toplam kurulu gucunu 32 bin megavattan 96 bin megavata cıkardık. En buyuk atılımı da 19 bin megavattan 56 bin megavata cıkardığımız yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayalı enerji uretiminde yaptık. Bunu biz yaptık, bu hukumet yaptı. Sadece gectiğimiz yıl devreye aldığımız kurulu guc, yuzde 98'i yenilenebilir kaynaklardan olmak uzere 4 bin 900 megavattır." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz'de bulunan rezervin, enerjide dışa bağımlılığın en onemli kalemi olan doğal gazda yeni bir donem actığına işaret ederek, şunları soyledi:
"Enerji verimliliğini de artırarak geleceğimize daha guvenle bakmak istiyoruz. Bunun icin iki yıl once başlattığımız Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ile 24 milyar ton petrole eşdeğer bir tasarruf sağlamayı hedefliyoruz. Bu planla ozellikle ilk olarak 2023'e kadar enerji tuketiminde yuzde 14'luk bir tasarruf oranına ulaşmayı planlıyoruz. Gectiğimiz 2 yıldaki uygulamalarımızla 1 milyar dolara yakın tasarruf seviyesini yakaladık. Bu konuda ozellikle kamu binalarında ve sanayide gercekten onemli neticeler aldık. İnşallah 2033 yılına kadar enerjide tasarruf ettiğimiz rakamı 30 milyar doların uzerine cıkartacağız."
Ulkenin kaynaklarını her alanda en ust duzeyde harekete gecirmek icin calıştıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunlardan biri de altın uretimidir. Gectiğimiz yıl altın uretimimiz 42 ton ile Cumhuriyet tarihinin en yuksek seviyesine cıktı. Bu uretimin ekonomimize katkısı 2,4 milyar dolardır. Hedefimiz, onumuzdeki 5 yıl icinde en fazla katma değere sahip urunlerin başında gelen altın uretimini 100 tona yukseltmektir." bilgisini verdi.
- "Salgının artış hızını gozle gorulur bir şekilde geriletmeyi başardık"
Erdoğan, bugunku Kabine Toplantısı gundeminin en onemli konusunun, Kovid-19 salgınıyla ilgili gelişmeler olduğunu belirterek, alınan tedbirler sayesinde salgının artış hızını gozle gorulur bir şekilde geriletmeyi başardıklarını ifade etti.
Azalan vaka ve ağır hasta sayısına paralel şekilde salgının sağlık sistemi uzerindeki yukunun de onemli olcude hafiflediğini dile getiren Erdoğan, şoyle konuştu:
"Bu kazanımları korumak ve daha ileriye taşımak icin 83 milyon hep birlikte gayret gostermemiz gerekiyor. Salgın tedbirlerinin, faaliyetlerine ara verilen esnaflarımız, oğrencilerimiz, calışanlarımız başta olmak uzere vatandaşlarımız uzerinde yol actığı sıkıntıları yakinen biliyoruz. Tum dunya ile birlikte bu soruna kalıcı bir care bulana kadar hayatımızı, kendimizi salgından koruyacak tedbirlerle surdurmeye mecburuz. Bu tedbirlerin en başında 'TAMAM' diye ifade ettiğimiz temizlik, maske ve mesafe geliyor. Vaka sayısının belirli bir rakamın altına duşmesiyle birlikte daha once de yaptığımız gibi elbette kısıtlamaları kademeli olarak azaltacağız ama her bireyin kendi tedbirlerini sıkı bir şekilde uygulamaya devam etmesi şarttır."
Kovid-19 aşısı konusunda gelişmeler
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gelinen aşamada salgınla mucadelede onemli bir hususun da aşı calışmaları olduğuna değinerek, şu bilgileri verdi:
"Turkiye, dunyadaki tum aşı geliştirme ve uretim faaliyetlerini yakından takip etmekte, uygulama aşamasına gelen her urunle ilgilenmektedir. Halihazırda Cin menşeli bir aşıyı bildiğiniz gibi ulkemize getirmeye başladık. İlk etapta 3 milyon doz aşı şu anda ulkemize geldi. Alman menşeli bir aşı ile ilgili anlaşmamızı da yaptık ama goruşmeler devam ediyor. Nihai kararı henuz karşılıklı olarak vermiş değiliz. Rus ve İngiliz menşeli acılarla ilgili gelişmeleri de takip ediyoruz.
Ulkemize gelen aşıların kullanıma sunulabilmesi icin gereken test surecleri tamamlanır tamamlanmaz belirlenen oncelik sırasına gore uygulamasına gecilecektir. İnşallah belirlenen sıralamaya gore perşembe veya cuma gunu bu kampanyamız başlamış olacak. Tabii en onemlisi kendi aşımızı geliştirme calışmalarıdır. Cok sayıda universitemiz, kuruluşumuz ve firmamız bu amacla yoğun bir gayret icindedir. İnşallah hep birlikte bu musibetin de ustesinden gelecek, hedeflerimize doğru tam kapasite yurumeye devam edeceğiz."
(Bitti)
Kaynak: Anadolu Ajansı / Sefa Şahin