Almanya'da yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgınının yayılmasını onlemek amacıyla alınan tedbirlerden etkilenen dukkan, restoran, kafe, berber ve guzellik salonları gibi işletmelerin sahipleri, tedbirler kapsamında işletmelerin kapalı tutulmasını protesto etmek amacıyla 18 Ocak'ta iş yerlerini acacak.
Sosyal medyada "biz acıyoruz" etiketiyle başlatılan kampanya yoğun ilgi goruyor.

Krefeld kentinde 2 yıldır kozmetik salonu işleten Macit Uzbay (39), AA muhabirine yaptığı acıklamada, işletme sahipleri olarak zor durumda olduklarını belirterek, "Sesimizi cıkartmazsak kimse bizi duymayacak. Hangi sıkıntılar yaşadığımızı kimse bilmiyor." dedi.
Protesto icin iş yerlerini acma kampanyasını başlatanlardan Uzbay, kasımdan beri iş yerini kapalı tuttuğuna işaret ederek, Kovid-19 onlemlerinin hazirana kadar uzatılacağının bile konuşulduğunu soyledi.
Uzbay, "Biz bir yere kadar dayanabiliriz. Zor durumdayız. Kampanyayı canım sıkıldı diye başlatmış değilim." ifadesini kullandı.
Ulke genelinden binlerce işletme sahibinin kendisine elektronik posta gondererek ve telefonla arayarak destek verdiğini anlatan Uzbay, "Arayanlar 'Ben de iflas etmek uzereyim, ben de dukkanımı acacağım' dediler. Almanya'da işletmeler zor durumda olmasaydı kampanya bu kadar ses getirmezdi." değerlendirmesinde bulundu.
Uzbay, işletmesini bugun acmayı planladığını ancak avukatlarla konuşup yasal sebeplerden dolayı bu tarihi bir hafta erteleyerek 18 Ocak'a aldıklarını soyledi.
Kampanyaya ulke genelinde cok sayıda işletmenin katılmasını beklediğini belirten Uzbay, "Ben acacağım. Dukkana polis ve yetkililer gelir. 'İş yerinizi kapatın' diyecekler. 2 bin 500 avro para cezası var dukkanı acmanın. Bunları goze aldım. Ondan sonra mahkemeye cıkarım. Orada devlet bana niye kapalı olduğumuzu gerekceleriyle anlatsın." şeklinde konuştu.
Uzbay, ocak ayının ozellikle kucuk işletmeler icin cok daha zor gececeğini, ayın ortasına gelindiğini, kiranın ve diğer giderlerin odenmesi gerektiğini, devletin ocakda yardımda bulunup bulunmayacağının da henuz belli olmadığını kaydetti.
İşveren birlikleri ise işletmelere kampanyaya katılmama ve yasalara uyma cağrısında bulundu.
Almanya'da 2 Kasım'da alınan Kovid-19 tedbirleri kapsamında dukkan, sinema, opera ve konser salonları kapalı tutuluyor, spor salonları, yuzme havuzları, eğlence alanları, masaj ve kozmetik salonları gibi işletmeler hizmet vermiyor.
Restoran, kafe ve barlar ise paket servisi yapabiliyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Erbil Başay