
Sudan, Etiyopya hukumetinin Nil Nehri'nde inşa ettiği Hedasi Barajı'nı anlaşma olmadan ikinci kez doldurma kararını uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendirdi.
Egemenlik Konseyinden yapılan acıklamaya gore, Dışişleri Bakanı Omer Kameruddin ile Sulama ve Su Kaynakları Bakanı Yasir Abbas, cıkmaza giren Hedasi Barajı muzakerelerinde gelinen son nokta hakkında Konsey Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ı başkent Hartum'daki ofisinde bilgilendirdi.
Sudan Dışişleri Bakanı Kameruddin, talepleri goz ardı edildiği icin cekildikleri Hedasi Barajı muzakerelerine geri donmek icin Afrika Birliğine bazı şartlar sunduklarını, reddedilmesi durumunda başka seceneklerinin de bulunduğunu bildirdi.
Kameruddin, Afrika Birliği Donem Başkanı olan Guney Afrika'ya baraj konusunda "fayda sağlayacak" muzakerelere yeniden donmek icin sundukları şartların iceriğine ilişkin bilgi vermedi.
Addis Ababa hukumetinin anlaşma olmadan barajı ikinci kez doldurma kararını uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendiren Sudan Dışişleri Bakanı, Etiyopya ve Afrika Birliğini protesto etti.
Son donemdeki goruşmelerin, başlangıctan bu yana doğrudan bakış acıları farklılaşan uc ulkeye yoğunlaştığı icin faydasız olduğunu savunan Kameruddin, ulkesinin sureci kolaylaştırmak icin Afrika Birliği uzmanlarının daha aktif rol ustleneceği bir yontemde ısrarcı olduğunu vurguladı.
Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında Etiyopya'nın Nil Nehri uzerinde inşa ettiği Hedasi Barajı'nın dolumu ve işletilmesiyle ilgili Afrika Birliği himayesindeki dunku goruşmeler başarısız olmuştu.
Etiyopya'nın anlaşma olmadan barajı ikinci kez doldurma kararına tepki gosteren Sudan, bu durumun Sudan nufusunun yarısı ile nehir uzerindeki tesisler icin ciddi tehdit oluşturduğunu belirtmişti.
Kriz 9 yıldır suruyor
Hedasi Barajı krizi, Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında karşılıklı suclamalar ve uzlaşı olmadan 9 yıldır suruyor.
Baraj, Mavi Nil suları uzerine Sudan-Etiyopya sınırına yakın bir bolgede inşa ediliyor.
Elektrik ihtiyacının yaklaşık yuzde 90'ını hidroelektrik santrallerinden sağlayan Etiyopya, Afrika'nın en buyuğu olacak Hedasi Barajı ile enerji acığını kapatmayı ve komşu ulkelere elektrik satmayı amaclıyor.
Mısır ve Sudan ise su paylarının azalacağı ve barajın guvenlik riskleri nedeniyle tam uzlaşı olmadan barajın dolumu ve işletilmesine karşı cıkıyor.
Temmuz 2020'de su tutmaya başlayan barajın şimdiye dek yuzde 78'i tamamlandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Omer Erdem