Topkapı Sarayı eski muze mudurlerinden, minyatur uzmanı Dr. Filiz Cağman (81) Edirne'de hayata veda etti.
Cağman, bir suredir kalp yetmezliğine bağlı rahatsızlığı nedeniyle tedavi gorduğu Trakya Universitesi Tıp Fakultesi Hastanesinde vefat etti.
Yarın Edirne'de defnedilecek Cağman ile son zamanlarında akademik calışmalarda bulunan sanat tarihci Altay Bayatlı, AA muhabirine yaptığı acıklamada, "manevi annesini" kaybetmenin uzuntusunu yaşadığını soyledi.
Turkiye'nin, onemli bir minyatur uzmanını, onemli bir bilim insanını kaybettiğini ifade eden Bayatlı, şunları ifade etti:
"Oncelikle bana 'manevi oğlumsun' derdi, onu kaybetmekten dolayı cok uzgunum. Turkiye'nin gelmiş, gecmiş en guzide bilim insanlarından minyatur uzmanlarından birisiydi. Bilimsel araştırma yapmak isteyenlere her zaman kapıları acıktı. Yonlendirdiği ve desteklediği insanlar dunyanın ceşitli yerlerinde cok başarılı bilim insanı oldular. Cumhuriyetin yetiştirdiği gercek bir asilzade idi. 1,5 senede yanında yıllarca alamayacağım eğitimi aldım. Bana da cok desteği oldu. Turk bilim dunyasına calışmaları ile cok buyuk bir miras bıraktı."
Cağman'ın hastalığı doneminde Trakya Universitesi Rektoru Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu'nun yakından ilgilendiğini belirten Bayatlı, teşekkurlerini iletti.
Dr. Cağman kimdir?
El yazması ve minyatur sanatının dunyadaki onemli uzmanlarından Filiz Cağman 1940 yılında Edirne'de doğdu.
Cağman, İstanbul Universitesi Edebiyat Fakultesi'nin Estetik ve Sanat Tarihi Enstitusu Turk ve İslam kursusunden 1964 yılında mezun oldu.
1964-1997 yılları arasında Topkapı Sarayı Yazma Eserler Kutuphanesinde el yazma kitap, minyatur, hat sanatları uzmanı olarak calışan Cağman, 1997 yılında Topkapı Sarayı Muzesi Muduru olarak gorev aldı. Cağman bu gorevini emekli olduğu 2005 yılına kadar surdurdu.
Cağman, daha sonra geldiği Edirne'de bilimsel calışmalarına devam etti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Salih Baran