AGOS Gazetesi Genel Yayın Yonetmeni Hrant Dink'in oldurulmesine ilişkin Fetullahcı Teror Orgutu (FETO) elebaşı Fetullah Gulen, gazeteciler, jandarma ve eski emniyet gorevlilerinin de aralarında bulunduğu 4'u tutuklu 76 sanığın yargılandığı davada, tutuksuz sanıklar esas hakkındaki mutalaaya karşı savunmalarını yaptı.
TUTUKSUZ SANIK FARUK SARI SAVUNMASINI YAPTI
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gorulen duruşmaya, tutuksuz yargılanan bazı sanıklar ve taraf avukatları katıldı. Duruşmada donemin Trabzon İstihbarat Şube Muduru olan tutuksuz sanık Faruk Sarı esas hakkındaki mutalaaya karşı savunmasını yaptı. Orgutsel yapılarla ilişkisinin olmadığını soyleyen Sarı, "Trabzon'a gitme sebebim ilde boş kadro olmasıydı. Daha once calıştığım Reşat Altay'ın teklifi ile gittim" dedi. Dink'in İstanbul'da oldurulduğunu hatırlatan sanık Sarı, "Hrant Dink'in uzak veya yakın tehlikede bulunduğunu bilen kişi İstanbul kadrosudur. Ben Trabzon'dayken bunu değerlendirme imkanım yoktur. Hrant Dink ile alakalı olarak hicbir bilgi gelmemiştir, gelmiş olsa zaten paylaşırdım. Ben Trabzon'da 4 aylıkken, kendi kadromu bile daha tanımazken nasıl bir orgut organizasyon icinde olabilirim ki" dedi.
FETO EVİNDE KALDIĞI İDDİASINI REDDETTİ
37 yıl once orgut FETO evinde kaldığı iddiasını kabul etmeyen Sarı, "Ben 37 yıl once kesinlikle FETO evinde kalmadım. Bu iddiayı kesinlikle reddediyorum. Ne evde kaldım, ne irtibatım oldu, ne de sohbet ve toplantılarına katıldım. İsnat edilen suclamalardan beraatimi talep ediyorum" dedi. "OLAY GUNU OLAY MAHALLİ OLAN AGOS GAZETESİ VE CEVRESİNE HİC GİTMEDİM"Suc tarihinde İstanbul Jandarma İstihbarat da gorev yapan Hacı Şefik Şimşek, "Trabzon İl Jandarma Komutanlığı'nda calışan davanın sanıkları ile hicbir irtibatım, tanışıklığım yoktur. Olay gunu PKK ile irtibatlı olduğunu duşunduğumuz Kurt Kultur Vakfı'nın fotoğraflanması calışması yapmak icin Tarlabaşı'nda bulunuyorduk. Sonra da Karakoy'e gittim. İddia makamı cinayet mahallinde olduğumu nasıl tespit etti. X3 olarak gosterilen şahıs telefonla goruşuyor, benim o anda telefonla goruşmem yok. Olay gunu olay mahalli olan Agos Gazetesi ve cevresine hic gitmedim. Bu davadan dolayı 8 ay tutuklu kaldım. Halen Edirne'de muvazzaf uzman jandarma olarak gorevime devam ediyorum. Beraatimi talep ederim" dedi.
"BERAATİMİ TALEP EDERİM"2005 yılı Ağustos ayında Trabzon İstihbarat Şube Mudurluğu'ne atandığını ve hala orada gorev yaptığını soyleyen sanık Mehmet Ayhan, "2004 yılında Erhan Tuncel yardımcı istihbarat personeli kadrosuna alınmış. Erhan Tuncel eleman olması konusunda ben telkinde bulunmadım, cunku Trabzon'a 2005 yılında atandım" dedi. Ayhan, "Erhan Tuncel cinayet sonrası ifadesinde Ogun Samast dahil tum bilgileri bize verdiğini iddia ediyor. Bu bilgi tamamen yanlıştır. Ogun Samast adı tarafımızdan cinayet sonrası oğrenilmiştir. Orgut ile hicbir temasım olmadı. Beraatimi istiyorum" dedi.
"DİNK'İN OLDURULECEĞİNE İLİŞKİN RAPOR YAZAN İSTİHBARATCI DA SAVUNMASINI YAPTI"
Olaydan 6 ay oncesine kadar Trabzon İl Emniyet Mudurluğu İstihbarat Şube Mudurluğu'nde gorev yapan tutuksuz sanık eski polis Muhittin Zenit, esas hakkındaki mutalaaya karşı yaptığı savunmada, cinayet tasarısına ilişkin bilgileri amirlerine aktardığını savundu. Erhan Tuncel'in istihbarat elemanı olarak kullanılmaya başlanmasının suc değil başarı olduğunu savunan Zenit, "Cinayetin olmaması icin elimden geleni yapmışım. Yasin Halay ile ilgili uc tane calışma yapmışım. 'Ne olursa olsun oldurulecek' diye rapor yazmışım. Olduruleceğine ilişkin raporları yazan benim. 'Ben raporları yazmışım, sonra niye gereğini yapmamışsın' diye sorgulamayın. Ben raporumu yazmışım. 'Bu adam oldurulurse devlet zarar gorur diye yazmışım. Daha ne yapabilirim" dedi. Zenit, "Ben bu sucun ortaya cıkmasına calışmışım. Ben bu insanın hayatını korumak icin canımı ortaya koymuşum. Dışarıda hedefim. Lutfen bu gunah kecisinden cıkarın. Beraatimi istiyorum" dedi. Duruşmaya, cuma gunu sanıkların esas hakkındaki savunması ile devam edilecek.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı