
WhatsApp'ın kullanıcı verilerini Facebook ve turevleri ile paylaşacağını acıklamasından sonra kullanıcılar, WhatsApp alternatifi olan uygulama arayışına girdiler. Kimi kullanıcılar Telegram ve Signal gibi uygulamaları on plana cıkarırken kimi kullanıcılar ise yerli bir anlık mesajlaşma uygulaması arayışına girdiler. Konuyla ilgili tartışmalar tum hızıyla devam ederken Telegram'ın geliştiricisi olan Pavel Durov, ortalığı daha da kızıştıracak bir acıklama yaptı.
Durov tarafından yapılan acıklamalara gore yaşanan olay, başka bir gerceği de gozler onune sermiş oldu. Bu gercek, herhangi bir şirketin tekel haline gelmesinin doğal sonuclarıydı. Buna ornek olarak da Twitter'ın Donald Trump'ı kalıcı olarak engellemesini gosteren Telegram yaratıcısı, Apple ve Google'ın da diğer şirketler kadar tehlikeli olabileceğini ifade ediyor.
[h=2]"En tehlikelisi Apple, Android kullanmak daha mantıklı"[/h]

ABD, gectiğimiz hafta cok ilginc olaylara ev sahipliği yaptı. Donald Trump, 6 Ocak'ta yaptığı bir miting sonrasında ulkeyi karıştırdı. Trump yanlılarının senato binasını basma girişimleri ve cıkan arbede neticesinde yaşanan can kayıpları, tum dunyanın gozunu ABD'ye cevirdi. Soz konusu baskın girişiminin Parler isimli bir uygulama uzerinden organize edildiği iddiaları, Apple ve Google'ı harekete gecirdi. Teknoloji devleri Google ve Apple, Parler'i kendi uygulama mağazalarından kaldırdılar. Telegram'ın yaratıcısı ise bunun aslında ne kadar tehlikeli olduğuna vurgu yapıyor.
Pavel Durov'un yaptığı acıklamalara gore Apple, teknoloji şirketlerinin en tehlikelisi. Bunun nedeniyle milyonlarca kullanıcının, her an bir kısıtlamayla karşı karşıya kalabilecek olmaları. İşte bu yuzden Apple'ı "en tehlikeli" olarak nitelendiren Durov, Android kullanılmasının daha mantıklı olabileceğini soyluyor. Peki Pavel Durov'u boyle duşunmeye iten şey ne? Neticede Android ekosistemi de Google liderliğinde...
[h=2]Android'in acık kaynak yapısı, kısıtlamalardan kurtarabilir[/h]

Android ekosisteminin en onemli ozelliği, acık kaynak kodlu olması. Yani geliştiriciler, bu Android uzerinde diledikleri gibi değişiklikler yapabilirler. Ayrıca iOS ekosistemine harici bir kaynaktan uygulama yuklemek, kırılmamış cihazlarda mumkun değil. Ancak Android ekosisteminde boyle bir şey soz konusu değil. Her kullanıcı, Google Play Store ya da diğer uygulama mağazaları haricinde edindiği bir APK dosyasını, telefonuna yukleyerek kullanmaya devam edebilir. İşte Pavel Durov'un kastettiği şey de tam olarak bu. Android ekosisteminin alternatiflere acık olması, kısıtlamaların bypass edilmesini sağlayabilir.