
WhatsApp guncellemesi sonrası gelen WhatsApp sozleşmesi nedeniyle kullanıcılar Telegram indirmeye başladı. Peki, Telegram nedir? Nasıl kullanılır? Telegram ucretli mi? Ozellikleri nelerdir? Telegram guvenilir mi? İşte detaylar haberimizde...
[h=3]TELEGRAM NEDİR?[/h]WhatsApp'ın rakibi olarak gosterilen Telegram, aylık 400 milyon aktif kullanıcısı olan ucretsiz anlık mesajlaşma uygulamasıdır.
Telegram'da goruntulu arama (video call) ozelliği dahil pek cok avantaj yer alır. Fotoğrafların kalitesi duşmeden de atılabilecek bir uygulama olan telegramda video atma suresi de daha uzundur.
[h=3]TELEGRAM NASIL KULLANILIR?[/h]Telegram'ı indirin ve uygulamayı acın.
Guncel cep telefonu numaranızı yazın.
Telefonunuza gelen onay kodunu cıkan ekrana yazın.
Adınızı, soyadınızı yazın ve bir profil resmi ekleyin.
Menu butonuna basarak yeni grup, yeni kanal oluşturabilir ya da arama yapabilirsiniz.
Telegram'ı bilgisayarınızda ya da iOS ve Android işletim sistemine sahip akıllı cihazlarınıza App Store ve Google Play uzerinden indirerek kullanabilirsiniz. Ayrıca uygulamanın tıpkı WhatsApp'da olduğu gibi masaustu surumu de bulunuyor. Telegram masaustu surumune buradan ulaşabilirsiniz.
[h=3]TELEGRAM'IN OZELLİKLERİ[/h]- Telegram sunduğu teknoloji sayesinde Telegram bile mesajlarınızı goremiyor.
- Bulut tabanlı mesajlaşma ozelliği ile her platform saniyeler icerisinde karşınıza gelir, icerik eşleştirilir.
- Telefon numarası ile kayıt olunmasına rağmen telefon numarası verilmeden kullanıcı adı ile goruşme yapılır.
- Mesajlar Telegram dahil, ucuncu kişilere iletilmesi engellidir.
- Goruntulu ve sesli mesaj ozellikleri sunar.
- Gonderilen mesajı belirli bir sure sonra yok eden ozelliği vardır. Mesajlar belirlenen surenin sonunda her iki taraftan silinir.
- Son gorulme ozelliği kapatılabilir.
- Masaustu uygulaması seceneğiyle kullanma ozelliği sunar.
- Ekran goruntusu alındığında karşıdaki kişiye bildirim gonderilir.
[h=3]TELEGRAM HANGİ ULKENİNDİR?[/h]Telegram, coklu platform desteği sunan, guvenli anlık mesajlaşma servisidir. Rus programcısı Pavel Durov tarafından yaratılmıştır. Telegram istemcileri hem mobil (Android, iOS, Windows Phone, Ubuntu Touch) hem de masaustu sistemleri (Windows, OS X, Linux) icin mevcuttur. Ağustos 2013'te yayın hayatına başlamıştır. Kullanıcılar birbirleri arasında metin mesajı, fotoğraf, video, ses kaydı, sticker ve 2 GB'a kadar dosya paylaşımı yapabilmektedirler. Geliştiricileri ayrıca Kasım 2016'da Telegraph isminde, kullanıcıların ceşitli formattaki icerikler oluşturmalarını ve hikÂye yazmalarını sağlayan bir uygulama hazırlamıştır.
4 Kasım 2014'te Telegram, Telegram kurucularının aralarında konuştuğu mesajlara erişebilen kişiye $300.000 odul vereceği bir yarışma duzenledi. 11 Şubat 2015'te yarışma bitti ve kazananı olmadı. Ayrıca Telegram, hukumetler dahil olmak uzere hicbir 3. partiyle bugune kadar veri paylaşmamıştır.
[h=3]TEELEGRAM UCRETLİ Mİ?[/h]Haberleşme uygulaması olan Telegram, iOS cihazlara APP Store; Android cihazlara Google Play uzerinden ucretsiz bir şekilde indirilebilir.
[h=3]TELEGRAM GUVENİLİR Mİ?[/h]Telegram uygulaması, WhatsApp ve Line gibi kitlesel pazar mesajlaşma uygulamalarından daha guvenlidir. Guvenliği zayıf bağlantılarda yuksek hızlı teslimat ve guvenilirlikle uyumlu hale getirmek icin zamana gore test edilmiş algoritmalar uzerine inşa edilen MTProto protokolune (acıklamaya ve gelişmiş SSS'ye bakın) dayanıyor. Protokolumuzun ve istemcilerimizin guvenliğini artırmak icin surekli olarak toplulukla calışıyor.
Paris'te 13 Kasım'da duzenlenen saldırıların teroristler tarafından Telegram kullanılarak organize edildiği soyleniyor. EFF'e (Electronic Frontier Foundation-EFF) gore guvenlik acısından Telegram'ın standart ayarları 7 uzerinden 4, gizli sohbet uygulaması ise 7 uzerinden 7 puana sahip. Yazılım, iki katmanlı guvenli şifreleme ozelliğini destekliyor: Bulut sohbetleri icin sunucu-kullanıcı şifrelemesi ve gizli sohbetler icin ek olarak kullanıcıdan kullanıcıya şifreleme.