
Sudan, Etiyopya'nın Nil Nehri uzerine inşa ettiği ve bolge ulkeleri arasında krize neden olan Hedasi Barajı'nın dolumu ve işletilmesiyle ilgili muzakerelerde hamilik yapan Afrika Birliğindeki (AfB) uzmanların daha cok on plana cıkmasını ve rollerinin netleştirilmesini istedi.
Sudan Sulama ve Su Kaynakları Bakanlığından yapılan acıklamaya gore, Bakan Yasir Abbas başkanlığındaki Hedasi Barajı muzakere ekibi, AfB uzmanlarından oluşan ekiple dun video konferans yontemiyle toplantı yaptı.
Goruşme, Hartum'un Sudan, Etiyopya ve Mısır arasındaki muzakerelerde AfB uzmanlarına daha buyuk bir rol verilmesi ve uzmanların her ulkeyle ikili goruşmeler yapması cağrısına cevap olarak gercekleştirildi.
Toplantıda, AfB uzmanlarının muzakerelerdeki rolunun "net cerceveye oturtulmasının" gerekliliği vurgulandı.
Sudan heyeti, barajın doldurulması ve işletilmesi şeklinde iki ayrı anlaşmaya tamamen karşı cıkarak, Hedasi Barajı ile ilgili tum konuları iceren kapsamlı tek bir anlaşmaya varılması cağrısında bulundu.
Sudan, Etiyopya ve Mısır'ın Sulama ve Dışişleri Bakanları, bugun, video konferans yontemiyle gercekleştirilecek ve Afrika Birliğinin liderlik edeceği zirvede Hedasi Barajı'nın dolumu ve işletilmesiyle ilgili sorunları yeniden masaya yatıracak.
Sudan, goruşmelere katılmama kararı almıştı
Sudan, Afrika Birliğinden uzmanlar ve gozlemcilerle baraj konusunda ikili goruşme cağrısına yanıt alamadığı gerekcesiyle, Hedasi Barajı'nın doldurulması ve işletilmesine ilişkin bir aylık aranın ardından 4 Ocak'ta yeniden başlatılan uclu muzakerelere katılmamıştı.
Sudan, kasımda gecen toplantılardaki muzakere yontemlerinin faydasız olması ve Afrika Birliği uzmanlarına daha fazla rol tanınacak yeni bir yaklaşımla muzakerelerin surdurulmesi teklifine cevap alınamaması uzerine bakanlar seviyesinde gercekleştirilen goruşmelerden cekilmişti.
Kriz 9 yıldır suruyor
Hedasi Barajı krizi, Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında karşılıklı suclamalar ve uzlaşı olmadan 9 yıldır suruyor.
Etiyopya, Mısır'da 30 yıl iktidarda kalan Husnu Mubarek'in 2011'de devrilmesinden doğan iktidar boşluğundan yararlanarak Hedasi Barajı'nın yapımına başladı.
Baraj, Mavi Nil suları uzerine Sudan-Etiyopya sınırına yakın bir bolgede inşa ediliyor.
Elektrik ihtiyacının yaklaşık yuzde 90'ını hidroelektrik santrallerinden sağlayan Etiyopya, Afrika'nın en buyuğu olacak Hedasi Barajı ile enerji acığını kapatmayı ve komşu ulkelere elektrik satmayı amaclıyor.
Temmuz 2020'de su tutmaya başlayan barajın şimdiye dek yuzde 78'i tamamlandı.
Etiyopya, baraja ilk seferde yaklaşık 5 milyar metrekup su doldurmuştu.
Toplam su tutma kapasitesi 74 milyar metrekup olan baraja, gelecek temmuzdaki ikinci aşamada da 13 milyar metrekupluk su doldurulacak.



