Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında Etiyopya'nın Nil Nehri uzerinde inşa ettiği Hedasi Barajı'nın dolumu ve işletilmesiyle ilgili goruşmeler başarısız oldu.
Sudan resmi haber ajansı SUNA'nın haberine gore, Sudan, Etiyopya ve Mısır'ın Sulama ve Dışişleri Bakanları, video konferans yontemiyle gercekleştirilen ve Afrika Birliğinin liderlik ettiği zirvede, Hedasi Barajı'nın dolumu ve işletilmesiyle ilgili sorunlu meseleleri goruştu.

Taraflar, Hedasi Barajı ile ilgili "kabul edilebilir" bir formul uzerinde anlaşma sağlayamadı.
Afrika Birliğinin donem başkanlığını yuruten Guney Afrika'nın Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı Naledi Pandor, muzakerelerin cıkmaza girmesinden uzuntu duyduğunu belirtti.
Sudan Sulama ve Su Kaynakları Bakanı Yasir Abbas, şunları soyledi:
"Sudan, toplantıda, muzakerelerin kolaylaştırılması ve anlaşmazlığın giderilmesi icin muzakerelerin yonteminin değiştirilmesi ve Afrika Birliği uzmanlarının rolunun daha cok on plana cıkarılmasını talep etti. Hedasi Barajı'nın Sudan'daki Ruseyris Barajı'na doğrudan bir tehdit oluşturduğu goz onune alındığında bu kısır donguye sonsuza dek devam edemeyiz."
Etiyopya'nın anlaşma olmadan barajı ikinci kez doldurma kararına tepki gosteren Abbas, bu durumun Sudan nufusunun yarısı ile nehir uzerindeki tesisler icin ciddi tehdit oluşturduğunu vurguladı.
Kriz 9 yıldır suruyor
Hedasi Barajı krizi, Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında karşılıklı suclamalar ve uzlaşı olmadan 9 yıldır suruyor.
Etiyopya, Mısır'da 30 yıl iktidarda kalan Husnu Mubarek'in 2011'de devrilmesinden doğan iktidar boşluğundan yararlanarak Hedasi Barajı'nın yapımına başladı.
Baraj, Mavi Nil suları uzerine Sudan-Etiyopya sınırına yakın bir bolgede inşa ediliyor.
Elektrik ihtiyacının yaklaşık yuzde 90'ını hidroelektrik santrallerinden sağlayan Etiyopya, Afrika'nın en buyuğu olacak Hedasi Barajı ile enerji acığını kapatmayı ve komşu ulkelere elektrik satmayı amaclıyor.
Mısır ve Sudan ise su paylarının azalacağı ve barajın guvenlik riskleri nedeniyle tam uzlaşı olmadan barajın dolumu ve işletilmesine karşı cıkıyor.
Temmuz 2020'de su tutmaya başlayan barajın şimdiye dek yuzde 78'i tamamlandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Omer Erdem