Bangladeş'te Arakanlı Muslumanların (Rohingya) kaldığı Cox's Bazar multeci kampında iki grup arasında cıkan catışmada en az bir multecinin hayatını kaybettiği, 10 kişinin yaralandığı bildirildi.
Bangladeş'te multecilerin ulkelerine geri gonderilmesinden sorumlu komiser Mahbub Alam Talukder, AA muhabirine yaptığı acıklamada, multeci gruplar arasında bir guc mucadelesi olduğunu ve yerel yonetimden bolgeye daha fazla guvenlik kuvveti konuşlandırılmasını talep ettiklerini belirtti.

Talukder, kampta iki grup arasında cıkan catışmada en az bir multecinin yaşamını yitirdiğini,10 kişinin yaralandığını kaydetti.
Yerel kaynaklar, hayatını kaybeden kişinin 30 yaşındaki Arakanlı multeci Nur Hakim olduğunu bildirerek yaralıların kamp icinde yer alan ve Save the Children tarafından kurulan tıbbi tesiste tedavi altına alındığını belirtti.
Bangladeş aralık ayında, Arakanlı Musluman multecileri, Cox's Bazar bolgesindeki kamplardan Bengal Korfezi'ndeki Bhasan Char Adası'na taşımaya başlamıştı. Hukumetin bu kararı, insan hakları orgutlerince tepkiyle karşılanmış, orgutler adanın sellere ve bolgede sık yaşanan kasırgalara karşı savunmasız olduğunu belirtmişti.
Ayrıca adaya taşınacak Arakanlı Musluman multecilerin yiyecek, su, tıbbi bakım ve eğitim gibi hizmetlere erişip erişemeyeceği konusunda da endişeler dile getirilmişti.
Arakanlı Muslumanlara etnik temizlik
Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Muslumanlar arasında catışmalar cıkmış, olaylarda coğu Musluman binlerce kişi katledilmiş, yuzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.
Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de duzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekce gosteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetciler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.
BM'ye gore, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulumden kacıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 1,2 milyonu aştı.
Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayınladıkları uydu goruntuleriyle yuzlerce koyun yok edildiğini kanıtlamıştı.
BM ve uluslararası insan hakları orgutleri, Arakanlı Muslumanlara yonelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Şeyma Uzundere