Ozel Oğretim Derneği (OZDER) Genel Başkanı Ahmet Akca, 2018'de kesilen ozel okullara teşvik sisteminin acilen yeniden uygulanmasını, yeni tip koronavirus (Kovid-19) dolayısıyla yuzde 1'e indirilen KDV uygulamasının kalıcı olmasını istedi.
Akca, Twitter'dan yaptığı acıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2013'te ortaya koyduğu vizyon ile yuzde 4'lerde olan ozel okul oğrenci oranının 2018'e kadar yuzde 9'a kadar buyuduğunu ifade etti.
Bu buyumenin sağlanan destekler ile gercekleştiğini belirten Akca, ancak 2018'de verilen desteklerin kesildiğini, bu yıl 1 milyon 543 bin olan oğrenci sayısının 2019'da 1 milyon 376 bine, 2020'de ise 1 milyon 71 bine gerilediğini kaydetti.
Bu rakamların, ozel okullarda bugun yaşanan krizin asıl nedeninin okul sayısının artması değil, teşviklerin kesilmesiyle sektore yonelişin azalmasından kaynaklandığını gosterdiğini ifade eden Akca, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bu duşuşle birlikte son 2 yılda 900'e yakın ozel okul kapanmış 35 bin uzerinde calışan işsiz kalmıştır. Ozel okulların an itibarıyla toplam kontenjanı 2 milyon 511 bin, yani ozel okulların yuzde 58'i boştur. Ozel okullar, kamu gorevi gorurler. Bugun ulkemizin yaklaşık olarak 65 bine yakın ilave dersliğe ihtiyacı vardır, ozel okullarımızda ise yaklaşık 60 bin derslik boş durumdadır. Ozel okullara verilecek ufak bir destek ile devleti 60 bin derslik yapma yukunden kurtarabiliriz. Bunun icin ozel okullara 2018'de kesilen teşvikler acilen geri gelmelidir. Pandemi dolayısıyla indirilen KDV, kalıcı olarak yuzde 1 olmalıdır. Hicbir sektorde uygulanmayan ancak sadece ozel okullarda uygulanan her yıl ruhsat harcı odenmesine son verilmelidir. SGK ve vergi teşviği verilmelidir. Devletimizin bu teşvikler ile yaklaşık 60 bin derslik yukunden kurtulacağını duşunursek, bu destekler bir harcama kalemi değil bir tasarruf kalemidir."
Akca, ozel okulların yapıları itibarıyla eğitim alanının motor gucu olduğunu vurgulayarak "Milli Eğitim Bakanlığımız, Sayın Cumhurbaşkanımızın 2013 yılında ortaya koyduğu vizyona ve hedefe sahip cıkmalıdır. Turkiye ozel okul sektoru, 2013'te ortaya konan yuzde 15'ler seviyesine cıkmalıdır. Yetkililerden beklentimiz yeni donem kayıtlarının başlayacağı şu gunlerde ozel okul sahiplerine, velilerine ve oğrencilerine beklenen mujdeyi vermeleridir." ifadelerini kullandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Selma Kasap