Birleşik Krallık Burma Kampanyası, Facebook'tan Myanmar ordusunun bu platformu uye toplamak icin kullanmasına engel olmasını istedi.
İnsan hakları orgutu Birleşik Krallık Burma Kampanyasından yapılan acıklamada, Myanmar ordusunun Facebook'u kendi şirketlerinin urunlerini tanıtarak işlerini geliştirmek icin kullandığı belirtildi.

Ordunun boylelikle soykırım, savaş sucları ve insanlığa karşı işlenen suclara fon sağladığı vurgulanan acıklamada, Facebook'tan Myanmar ordusunun bu platformu uye toplamak icin kullanmasına da musaade etmemesi istendi.
Orgutun Direktoru Mark Farmaner, yaptığı acıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Facebook hesabının şiddete teşvik ettiği gerekcesiyle suresiz askıya alındığını hatırlatarak, ancak Myanmar ordusunun sivillere her gun şiddet uyguladığını ve bu şiddetin uygulanması amacıyla asker toplamak icin Facebook'u kullanmakta ozgur olduğuna dikkati cekti.
Farmaner, orduya ait şirketlerin urunlerinin tanıtımını yapmak icin Facebook'u kullanmasına izin verildiğini belirtti.
Bu urunlerden elde edilen gelirin, orduya kaynak sağladığını kaydeden Farmaner, ayrıca bu gelirin Arakanlı Muslumanların (Rohingya) soykırımının da dahil olduğu uluslararası hukukun ihlalini finanse etmeye yardımcı olduğunu dile getirdi.
Farmaner, "Facebook cifte standart uyguluyor gibi gozukuyor. ABD'de şiddete teşvik ederseniz Facebook'tan men edilirsiniz ama Burma'da şiddet uygulamak icin uye toplarsanız hala Facebook'unuza resmi bir mavi tik alırsınız." ifadelerini kullandı.
Myanmar ordusu sahip olduğu bira, cep telefonu şebekesi, cay ve cimento gibi urunlerle alakalı şirketlerden buyuk bir ekonomik gelir sağlıyor.
Arakanlı Muslumanlara etnik temizlik
Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Muslumanlar arasında catışmalar cıkmış, olaylarda, coğu Musluman binlerce kişi katledilmiş, yuzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.
Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de duzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekce gosteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetciler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.
BM'ye gore, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulumden kacıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.
Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu goruntuleriyle yuzlerce koyun yok edildiğini kanıtlamıştı.
BM ve uluslararası insan hakları orgutleri, Arakanlı Muslumanlara yonelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Buşra Selvi Oğutcen