Google ana sayfasını gunde kac kez ziyaret ettiğinizi bir duşunun. Siteyi ziyaret ettiğinizde karşınıza buyuk puntolarla yazılmış firmanın logosu ve arama cubuğu sizleri karşılıyor. "Google’da Ara" ve "Kendimi Şanslı Hissediyorum" butonları da pek kullanmayı tercih etmesek de oradalar. "Google’da Ara" butonu yerine coğunlukla klavyemizden "Enter’ı" tuşluyoruz.
Google'da kendimi şanslı hissediyorum butonunu her gun goruyorsunuz; hatta hic kullanmadığınız icin buyuk olasılık boyle bir butonun ne işe yaradığını sorgulamamış bile olabiliriz. Google bu seceneği hÂl neden orada tutuyor oğrenmek istiyorsanız lafı daha fazla uzatmadan detaylara gecelim.
[h=2]‘Kendimi Şanslı Hissediyorum’ butonu ne işe yarıyor?[/h]
"Kendimi Şanslı Hissediyorum" butonu Google’ın en eski ozelliklerinden biridir. Google bu butonu anında hızlı bir şekilde arama yapmak icin geliştirmiş olsa da gunumuzde farklı amaclara da hizmet ediyor. Buton, 2010 yılında Google tarafından kaldırılmıştı. Ancak kullerinden doğarak gunumuzde hÂl sitedeki yerini koruyor. Peki, aslında bu buton ne yapıyor?
Normalde Google’da arama yaptığınızda aradığınız kelimelerle ilgili sayfalar size arama sonucları olarak sunulur. Bu sırada da Google reklamlarını da sonuclarla birlikte sunar. "Kendimi Şanslı Hissediyorum" butonu ise sizi doğrudan en ideal arama sonucuna goturerek zaman kaybından ve reklamlardan kurtarır. Ancak butonun gorevi Google tarafından değiştirilmiş, Doodle sayfasına yonlendirilmiştir. Nedenini birazdan acıklayacağız.
Butonun gorevi değişmeden once orneğin Google’da “Webtekno” yazıp arama yapacak olsaydınız, bugun olduğu gibi “Webtekno” kelimesini iceren sonucları listelenirdi. Ancak "Kendimi Şanslı Hissediyorum" butonuna tıklayacak olsaydınız, sizi doğrudan “Webtekno” ana sayfasına yonlendirecekti. Boylece sizi hem zaman kaybından kurtaracak hem de aradığınız sonuca en kısa yoldan ulaşmanızı sağlayacaktı. Ancak değdiğimiz gibi buton hÂl yerinde olsa da artık gorevi değişti.
[h=2]Google'a zarar ettirdiği icin kaldırıldı, ancak manidar bir nedenle geri getirildi:[/h]
Yazımızın başında Google’ın bu butonu bir zamanlar kaldırıldığını soylemiştik. "Kendimi Şanslı Hissediyorum" butonu 2010 yılında butonun kullanılmaması ve Google’ın reklam gelirlerini baltalaması sebebiyle Google tarafından siteden kaldırıldı. Google’ın Kurucu ortaklarından Sergey Brin katıldığı bir radyo programında bu butonu internet kullanıcılarının yalnızca %1’lik bir oranda kullandıklarını belirtti.
Ancak yine de "Kendimi Şanslı Hissediyorum" butonuna tıklandığında arama yapılan kelimeyle ilgili Google arama sonuclarındaki ilk siteye yonlendirdiği icin aramayı yapan kullanıcılar hicbir reklam gormuyor. Google’ın gunde kac kez ziyaret edildiğini duşunduğunuzde bu %1’lik kısım bile reklamları gormediği icin, Google’ın başına 110 milyon dolar gibi astronomik bir zarara mal oluyordu. Google da bu sebeple butonu kaldırmıştı. Ancak buton sonradan siteye geri dondu. Gunumuzde de kullanılmaya devam ediyor.
[h=2]"Kendimi Şanslı Hissediyorum" butonunun başka amaclarla da kullanıcılara hizmet ettiğini soylemiştik. Bu durumu birkac ornekle acıklayalım.[/h] Google Doodles Google Photos Google Gravity Atari Breakout mentalplex [h=2]Google Doodles[/h]
Google ana sayfasında arama cubuğuna hicbir şey yazmadan butona tıklarsanız site sizi Google Doodles yani Google’ın ozel gunlerde siteye eklediği animasyon arşivine yonlendiriyor.
[h=2]Google Fotoğraflar[/h]
Google Fotoğraflar uygulamasında bu seceneği secerseniz sizi fotoğraf albumunuzde rastgele eski fotoğraflarınıza yonlendiriyor.
[h=2]Google Gravity[/h]
Butonla ilgili birkac ornek daha vermeye devam edelim. Eğer Google’a “Google Gravity” yazıp "Kendimi Şanslı Hissediyorum" butonuna basarsanız yercekimsiz bir Google ana sayfasına kavuşacaksınız.
[h=2]Atari Breakout[/h]
Google canı sıkılanları da yalnız bırakmıyor. Google kafa dağıtmak istediğinizde kullanabileceğiniz bir alternatif sunuyor. Google’da Atari Breakout yazıp "Kendimi Şanslı Hissediyorum" butonuna basarsanız size, Google’a ozgu bir tuğla kırma oyunu oynama deneyimini sizlere sunacak.
[h=2]mentalplex[/h]
Google arama cubuğuna mentalplex yazıp "Kendimi Şanslı Hissediyorum" butonuna basarsanız Google’ın 2000’li yıllardaki tasarımına geri donduğunu goreceksiniz. 2000’li yıllardaki ve şimdiki Google’a bakıp nereden nereye diyebilirsiniz.
Buton zaman gectikce farklı kullanım amaclarına hizmet etmeye başlamış durumda. Gunumuzde ise Google, butonu siteden kaldırmayı duşunmuyor. Yıllar once yapılan acıklamaya bakılırsa butonun kullanımı amacından sapmış gibi gorunuyor.